Nie można uruchomi
-
- Senior Member
To może powiesz do jakiego momentu doszło to "dalej" ?maciol pisze:pojawia mi się instalator (dalej, dalej, dalej...) resetuje mi się komputer,
Nie instalowałem z 5.01 niczego, ale zwykle, instalator Debiana miał - bodaj pod F2 - menu ustawień. Wydaje mi się, że od nich powinieneś rozpocząć swoje poszukiwania. Oczywiście, jeśli płytka jest ok. Jeśli tak jest, to prawdopodobnie jest to jakiś problem z ustawieniami acpi itp. Jeśli instalator dobrze działa, bo z lektury netu wynika, że były w nim jakieś błędy. Jeśli to notebook, spróbuj w necie znaleźć info o instalacji - może tu jest jakieś rozwiązanie (przy okazji podaj, bo może jakieś rozwiązanie jest nam znane). Jeśli to stacjonarka - spróbuj dojść do tego jaką masz płytę główną i znów google ]winnetou[/b] i kiko80 Mało powiedziane, że bzdury piszecie. Na procesory Intel i AMD są w dystrybucjach linuksowych jedynie dwa rozwiązania. Jedno to ix86, gdzie w miejscu x jest cyfra od 3 do 6 i jest to system 32bitowy dla procesorów zgodnych z 32bitowymi procesorami Intela. Ten system zadziała również na procesorach 64bitowych, znów zgodnych z 64bitowymi procesorami Intela (czy AMD, nieistotne). Drugie, to AMD64 i ten system jest systemem 64bitowym dla 64bitowych procesorów, zgodnych z 64bitowymi procesorami Intela. Instalując linuksa na "statystycznym" PC, niezależnie od tego, czy jest on oparty na Intelu, AMD, VIA, czy jakimś innym procesorze z nimi zgodnym, do wyboru masz zawsze: AMD64 i ix86 dla procesorów 64bitowych, oraz ix86 dla procesorów 32bitowych. Koniec kropka. Twierdzenia o IA64 itp. jako właściwym rozwiązaniem dla tego typu procesorów są po prostu kretynizmem.
Ja jeszcze tylko dodam - jeśli masz sieć to ściągnij netinstall. Z moich doświadczeń często problemem jest brzeg płyty, który powoduje najdziwniejsze błędy. Netinstall jest na tyle mały, że nie sięgnie tego brzegu i nawet na słabszych płytkach ma szansę działać.
Z tego co do tej pory czytałem - na początek chyba jednak bezpieczniejsze będzie dla Ciebie i386/i686. W amd64 ponoć bywają problemy (podkreślam - ponoć, bo na serwerze na którym używam tej wersji nie mam żadnych). Natomiast broń Boże przed ia64 - jest to na zupełnie inną architekturę. Proponującym takie rozwiązanie polecam - ściągnijcie sobie ia64, spróbujcie zainstalować, a potem głoście podobne "tezy". Oczywiście pod warunkiem, że WAM zadziała. A jak nie zadziała to poczytajcie i nie gadajcie bzdur. O.
Z tego co do tej pory czytałem - na początek chyba jednak bezpieczniejsze będzie dla Ciebie i386/i686. W amd64 ponoć bywają problemy (podkreślam - ponoć, bo na serwerze na którym używam tej wersji nie mam żadnych). Natomiast broń Boże przed ia64 - jest to na zupełnie inną architekturę. Proponującym takie rozwiązanie polecam - ściągnijcie sobie ia64, spróbujcie zainstalować, a potem głoście podobne "tezy". Oczywiście pod warunkiem, że WAM zadziała. A jak nie zadziała to poczytajcie i nie gadajcie bzdur. O.