przej

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Gdzieś przy okazji czytania o nowych dodatkach 2.6.29 znalazłem właśnie o szybkim przełączaniu między Xorgiem a terminalem. Ponoć przy niektórych NVidiach szwankuje i zwyczajnie po chamsku zwiesza system (naruszenia ochrony pamięci i te klimaty). Także chyba właśnie to Ci się zdarzyło. Ja próbowałbym przekompilować kernel tak na dzień dobry i wyłączyć właśnie to szybkie przełączanie (jak i nvidiafb - nigdy nic nie wiadomo). Albo sterowniki nowsze/ starsze.

Edit: Mam:
W obecnej sytuacji należy wychodzić z założenia, że jeszcze sporo czasu minie, zanim działać będzie kombinacja KMS, standardowego jądra i układów graficznych Nvidii, chyba że programiści stworzonego za pomocą inżynierii wstecznej sterownika Nouveau dokonaliby jakiegoś cudu bądź też Nvidia zechciała w końcu zrealizować własną obsługę KMS
giaur
Member

Post autor: giaur »

U mnie to nie występuje (GeForce 7300 GT) - przełącza się dobrze, kernel 2.6.29 ale samodzielnie kompilowany z configiem od 2.6.28 - wiec nie wiem czy ta opcja szybkiego przełączania była domyślnie włączona czy nie, w kazdym razie przełącza sie tak jak zawsze, zadnej roznicy nie widze.
U autora tematu chyba nie w tym jest problem jezeli po probie przelaczenia moze z powrotem wrócić na 7 konsole.
Zalecałybm najnowszego xorga i najnowsze sterowniki ze strony nvidia

Natomiast denerwuje mnie to, ze skrót Ctrl+Alt+Backspace do restartu X nie dziala - musze przejsc na konsole i wpisac pkill X. Jak moge go włączyć?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerFlags"
    Option        "DontZap"    "off"
EndSection
Też męczysz nowe x'y ?
giaur
Member

Post autor: giaur »

Mam sida aktualizowanego na bieżąco, wiec nie mam wyjscia. Wyłączenie tego skrótu to moim zdaniem beznadziejny pomysł - tylko patrzec, a zablokuja Crtl+Alt+Fx
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

KMS dotyczy obecnie tylko posiadaczy Intela, oraz niektórych kart Ati obsługiwanych przez otwarty sterownik.
Poza tym, żeby uaktywnić KMS, trzeba jawnie tego zażądać i podać kernelowi odpowiedni wpis.
Problem który tutaj jest poruszony na pewno KMS nie dotyczy.
Gdy już wasz system będzie obsługiwał KMS, na pewno to zauważycie, uwierzcie mi :-)
bulwiarz

Post autor: bulwiarz »

A da się to jakoś sprawdzić, czy KMS jest właczony ?
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

A da się to jakoś sprawdzić, czy KMS jest właczony ?
Jak masz kartę Nvidii, to na pewno jest wyłączony.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Przepraszam za zamieszanie. Gdzieś coś wyczytałem i niepotrzebnie wprowadziłem bulwiarza w błąd.
bulwiarz

Post autor: bulwiarz »

To ja nie wiem co mam robić w takim razie, chyba będę musiał używać otwartych sterowników.

[ Dodano: 2009-04-28, 19:48 ]
Nie jest to raczej wina jądra systemu bo na starszym jądrze mam to samo
PrEZeS
Beginner

Post autor: PrEZeS »

spróbuj wykonać

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/kdm stop
(ew. gdm jeżeli masz gnome) i sprawdź czy wtedy konsola pracuje normalnie
ODPOWIEDZ