przej

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przedstaw jeszcze wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep $(uname -r)
bulwiarz

Post autor: bulwiarz »

prosze o to one

dhcppc2:/home/pawelek# dpkg -l | grep $(uname -r)
ii  linux-headers-2.6.29-1-686           2.6.29-3                     Header files for Linux 2.6.29-1-686
ii  linux-image-2.6.29-1-686             2.6.29-3                     Linux 2.6.29 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
fnmirk
Senior Member

Masz nagłówki jądra to spróbowałbyś zainstalować sterownik karty grafiki z pomocą tego skryptu: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=11783

Zapoznaj się z plikiem pomocy. Usuń najlepiej obecny sterownik i wykonaj tylko:

dpkg-reconfigure xserver-xorg
aby była czysta zawartość /etc/X11/xorg.conf.

Zainstaluj wcześniej pakiet:

apt-cache search ddccontrol
ddccontrol - a program to control monitor parameters
ddccontrol-db - monitor database for ddccontrol
I spróbuj na obecnym jeszcze sterowniku karty grafiki czy będzie wszystko działać.

Odnośnie skryptu przedstawionego wyżej, sprawdź dokładnie pomoc, nie wiem jak się zachowa z Twoją kartą (z nią nie sprawdzałem).
bulwiarz

Instalowałem sterowniki za pomocą tego skryptu, przed instalacją sterowników wszystko działało.
fnmirk
Senior Member

To doinstaluj ddccontrol pozwoli na lepsze rozpoznanie parametrów monitora.
bulwiarz

Mam i co dalej?
fnmirk
Senior Member

Spróbuj przeinstalować sterownik karty graficznej. Jak nie pomoże to będzie chyba trzeba się pokusić o ręcznie kompilowane jądro i sterownik.

Ps. Wiem, że kiedyś ktoś miał już coś podobnego z kartą grafiki i powinno być na forum, tylko nie mogę tego znaleźć.
bulwiarz

Niestety nic nie daje instalacja ponowna sterownik, tak samo nie wyswietla mi trybu tekstowego

[ Dodano: 2009-04-26, 23:19 ]
znalazlem to http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... vidia+9600

jednak pomysl z dodaniem wpisu do gruba i dodaniem do modules, nic nie poskutkowal
giaur
Member

Post autor: giaur »

Pytanie, czy to samo jest na sterownikach otwartych, ktora wersje sterowników nvidia masz i czy nie mieszales sterowników z repozytorium z tymi z instalatorem nvidia.
Takie kwiatki moga wystepowac, jezeli zostaly jakies klamoty ze starych sterowników, albo masz zle sterowniki do karty.

Proponuje całkowicie usunąć sterowniki, wszystkie pakiety związane z X-ami (purge), zainstalowac jeszcze raz najnowszego xorga z sida i zobaczyc co bedzie
bulwiarz

Nie mieszałem wersji sterowników, system jest czysty. Na otwartych sterownikach wszystko działa. Ten sam problem miałem pod Archem i Fedorą. Przeglądając różne fora też widzę, że inni mają takie problemy, ale rozwiązania nie widzę.
ODPOWIEDZ