dyskietka startowa uruchamiana z pendriva

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Bartek_em

dyskietka startowa uruchamiana z pendriva

Post autor: Bartek_em »

Witam.
Chcę aktualizować bios, a że w laptopie nie mam stacji dyskietek więc chcę to uruchomić z pendriva. Oczywście jest funkcja w biosie takiego startowania. ¦ciągam plik stąd http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm.
Obojętnie która, każda nie chce mi startować. Dodam że zrobiłem partycję podstawową 1GB i sformatowałem ją jako Fat16 bo tak na stornie producenta nakazano. Ale obojętnie jaki jest system plików i tak nie staruje. Nie wiem co jest grane? Zauważyłem że jak wrzucę pliki to po wyjściu z tego folderu i wejściu, ukrywają się pliki AUTOEXEC i COMMAND.COM. Ale jak wrzucam je drugi raz to niby chce podmieniać je. Próbowałem też tego pliku dedykowanego do aktualizacji biosu z tej strony na dole, ale też nic.
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

w sektorze rozruchowym nie ma cześci bootującej. Napisz krok po kroku jak wgrywasz obraz na pendive.
Bartek_em

Post autor: Bartek_em »

Wyciągnąłem pliki z tego obrazu i normalnie skopiowałem. Już wiem że to złe. Wiecie jak poprawnie wgrać taki obraz?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Samego obrazu dyskietki na pendriva nie da się wgrać, żeby zadziałał. Z tym kopiowaniem plików to był dobry pomysł, a bootowalność takiego urządzenia zapewni choćby syslinux.
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Albo poszukać obrazu dla płyty cd, wtedy nie przejmujesz się ręcznym wrzucaniem/instalowaniem np. syslinuksa.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

sigo, bzdura. Bootloader dla płyty po wgraniu go na pendrive zacznie bootować... płytę :) .
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Ach. Myślałem, że się jaśniej wysłowiłem ;)

Oczywiście zacznie uruchamiać płytę, ale jeżeli do całego procesu użyjemy płyty z bootloaderem i biosem (zamiast pendrive'a), zaoszczędzimy sobie trochę pracy (tak uważam).
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Spróbuj takiej rzeczy jeszcze -> ale musi to być obraz czyli coś ala "nazwa.img"

Kod: Zaznacz cały

dd if=obraz_dyskietki_startowej of=/dev/numer_napędu_pendrive
ODPOWIEDZ