Witam wszystkich użytkowników Forum.
Od paru miesięcy - trochę dłużej niż pół roku - używam Ubuntu. Lubię ten system, ale chętnie wypróbowałbym "Ojca". Mam obecnie na dysku trzy partycje z punktami montowania: "/", "/home" i /swap. Zarówno pierwsza jak i druga są sformatowane jako ext4. Chciałbym wydzielić trochę miejsca (jakieś 50 GB), sformatować jako ext3 postawić Debiana Lenny. Problem jest tylko taki, że Debian nadpisze pewnie ustawienia startowe i nie będzie chciał uruchamiać Ubuntu 9.04 - miałem podobny problem próbując również obok 9.04 postawić 8.04, które nie obsługiwało jeszcze ext4.
W jaki sposób można temu zaradzić? Nie wiem jak to profesjonalnie opisać, ale chodzi mi o to, żeby pozostał Grub z Ubuntu, dzięki czemu będę mógł uruchomić oba systemy.
Pozdrawiam, Jakub.
Ubuntu z ext4 instalacja Debiana z ext3 aby oba dzia
¯aden problem. Instalujesz Debiana, ale przy pytaniu o zapisanie gruba w mbr odpowiadasz "nie, dziękuję". Wskazujesz mu miejsce, gdzie ma być zainstalowany (Twoja partycja którą przeznaczyłeś na Debiana, np. /dev/sda1). Debian jest już zainstalowany.
Następnie logujesz się do Ubuntu. Montujesz gdzieś partycję z Debianem. Wyświetlasz menu.lst gruba znajdujący się na partycji z Debianem. Edytujesz menu.lst gruba na partycji z Ubuntu, dodając wpisy dotyczące Debiana, sugerując się wcześniej wyświetlonym plikiem.
Następnie logujesz się do Ubuntu. Montujesz gdzieś partycję z Debianem. Wyświetlasz menu.lst gruba znajdujący się na partycji z Debianem. Edytujesz menu.lst gruba na partycji z Ubuntu, dodając wpisy dotyczące Debiana, sugerując się wcześniej wyświetlonym plikiem.
- parrotlarch
- Beginner