Nowy Knoppix z j

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
doker

Post autor: doker »

Z ciekawości pobrałem tą wersję. Ale jak to ustrojstwo zainstalować na dysku twardym. Wszystko się ładnie uruchamia przechodzę na konsole wydaję komendę

Kod: Zaznacz cały

knoppix-installer
i odpowiedź

bash:command not found
Wpisywałem też:

knx-hdinstall
i to samo.

P.s z tego co widzę po zainstalowanych pakietach w Knoppixie 6.0 Adriane brak jest instalatora.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jest to jeszcze wersja rozwojowa. Do pobrania są dwie wersje i w jednej jest już przewidziany instalator inne takie bajery. Nie ma programu do tworzenia partycji. Można samemu spróbować wykonać własną wersję dodając odpowiednie skrypty z poprzednich wersji z serii 5x.

ftp://ftp.uni-kl.de/pub/linux/knoppix/K ... -08-EN.iso

Też jeszcze jej nie można zainstalować na dysku (jak wspomniałem wcześniej). Działa jak rakieta? Zobaczymy jak wydadzą wersję ostateczną.

wget [url]ftp://ftp.uni-kl.de/pub/linux/knoppix/KNOPPIX_V6.0.1CD-2009-02-08-EN.iso[/url]
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

W koncu ja rowniez pobralem nowego Knoppixa. Musze powiedziec, ze jestem pod wrazeniem. Wszystko pieknie smiga: copiz, kodeki, java mozna powiedziec: all out of the box i smialo Knoppixa polecac zamiast np. takiego Minta. Z minusow: brak GParted.
Też jeszcze jej nie można zainstalować na dysku (jak wspomniałem wcześniej
U mnie w menu jest pozycja KNOPPIX HDD Install.
fnmirk
Senior Member

Akkon pisze:U mnie w menu jest pozycja KNOPPIX HDD Install.
To spróbuj zainstalować?
giaur
Member

Post autor: giaur »

Jest Compiz na LiveCD? No no.. jedyna wada to w takim razie lxde, ale z drugiej strony inaczej by kiepsko to działało jeżeli chodzi o wydajność z CD
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

fnmirk pisze:To spróbuj zainstalować?
Przyznam, że nie próbowałem. Uznałem, że jeśli jest i się uruchamia, to chyba działa ]Jest Compiz na LiveCD? No no.. jedyna wada to w takim razie lxde[/quote]
Jest i działa (przynajmniej u mnie, na jednej tych "znienawidzonych" kart ATI) wyśmienicie. Czemu uważasz, że LXDE to wada? Moim zdaniem dystrybucje live-cd, które mają inne funkcje niż czysto demonstracyjne powinny opierać się właśnie na lekkich środowiskach.
fnmirk
Senior Member

giaur pisze:lxde, ale z drugiej strony inaczej by kiepsko to działało jeżeli chodzi o wydajność z CD
Spróbuj tak:

knoppix toram lang=pl
oczywiście jak masz przynajmniej 1GB RAMu.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Akkon pisze:
fnmirk pisze:To spróbuj zainstalować?
Przyznam, że nie próbowałem. Uznałem, że jeśli jest i się uruchamia, to chyba działa ]
A ja próbowałem i poszło gładko, bez najmniejszych problemów.
Był to obraz KNOPPIX_V6.0.1CD-2009-02-08-EN.
fnmirk
Senior Member

ArnVaker, to widocznie nieoficjalnie poprawili obraz. Ja próbowałem na obydwu wersjach pobieranych zaraz kiedy pojawiły się na serwerze. U mnie nie ma skryptu mającego wykonać instalację na dysku. Dopiero jak skopiuję do pamięci ten z poprzednich wersji to coś próbuje zrobić. Po paru nieudanych próbach instalacji na dysku odpuściłem to sobie. Spróbuję jeszcze raz pobrać. Sumy kontrolne obrazów mam poprawne.
ODPOWIEDZ