[+] SSH nie uruchamia si
- wojciech_69
- Beginner
mariaczi trochę nie zrozumiałeś moich zamierzeń. Po prostu chcę się łączyć z Debianem przez Putty z poziomu Windowsa. A ogólnie chodzi mi o to że jak instalowałem Debiana to zainstalowałem go ze środowiskiem graficznym. Komputer, na którym to zrobiłem jest słaby (dysk: 4GB, RAM:128MB,Celeron:500) i uruchamianie go w trybie graficznym trwa dosyć długo. Dlatego też wymyśliłem sobie by uruchamiać w nim już samą konsole (właśnie tryb ,,single-user mode'') bez uruchamiania środowiska graficznego bądź też konieczności odinstalowywania środowiska w normalnym trybie. Ale teraz widzę, że albo muszę go uruchamiać w trybie normalnym i ze środowiskiem albo pozbyć się środowiska i również łączyć się z nim w normalnym trybie.
W każdym bądź razie, dziękuję wszystkim za pomoc i problem chyba można uznać za rozwiązany.
W każdym bądź razie, dziękuję wszystkim za pomoc i problem chyba można uznać za rozwiązany.
Zainstaluj sysv-rc-conf, wtedy wszystko (mam nadzieję) stanie się dużo jaśniejsze. Dodam, że runlevel 1 to 'single user mode' a 2 to domyślny poziom uruchomienia systemu.
Jeżeli po /etc/init.d/ssh restart nie możesz połączyć się ze swoim komputerem zdalnie, zapuść w terminalu próbuj się łączyć ii przeklej nam tutaj wynik

Jeżeli po /etc/init.d/ssh restart nie możesz połączyć się ze swoim komputerem zdalnie, zapuść w terminalu
Kod: Zaznacz cały
sshd

- wojciech_69
- Beginner
lis6502 widzę po zrzucie, że po instalacji tego pakietu na pewno wszystko stanie się prostsze. Normalnie mogę się połączyć z ssh z domyślnego poziomu uruchamiania systemu (nawet nie muszę wpisywać loginu i hasła bo ssh już jest załadowane), tylko jak w trybie pojedynczego użytkownika próbuje to muszę najpierw wpisać hasło roota i wykonać i wtedy dopiero idzie. Jak wrócę z pracy to pobawię się tym narzędziem.
/etc/init.d/ssh start
Ja dodam jeszcze, że warto zmodyfikować sobie runlevel 2 tak, żeby startowały tam interesujące Cię usługi, ale właśnie bez środowiska graficznego. Zawsze jeśli będziesz chciał uruchamiać automatycznie X-y, będziesz mógł zmienić domyślny runlevel na wyższy.
Sam mam takie rozwiązanie na swoim laptopie (parametry nieco lepsze, ale niewiele).
Sam mam takie rozwiązanie na swoim laptopie (parametry nieco lepsze, ale niewiele).
- wojciech_69
- Beginner
Pobieram internet bezprzewodowy od sąsiada. Dzięki takiemu rozwiązaniu mogę w całym domu śmigać z bezprzewodową siecią. Stary komputer, na którym jest Debian jest podłączony LANem do mojego AP, natomiast z Debianem łącze się przez putty z laptopa z Windowsem, który pobiera internetet bezprzewodowo przez wifi. W putty wpisuję IP Debiana (świeżutko postawiony Debian bez firewalla). I jak włączam Debiana (GRUB automatycznie/domyślnie ładuje Debiana w środowisku graficznym) system się załaduje i jest ekran "powitalny", w którym mam wpisać najpierw login użytkownika, a potem wiadomo hasło. Nic nie wpisuje tylko siadam na laptopa w Windowsem i używając putty łączę się z Debianem. Natomiast kiedy chcę uruchomić Debiana wybierając przy starcie tryb pojedynczego użytkownika i ładuje się system i dojdzie do miejsca gdzie należy wpisać hasło roota i jeszcze bez jego wprowadzenia próbuję się połączyć laptopa (Windows) z Debianem to właśnie wtedy jest to niemożliwe. Muszę wtedy, podać hasło i wydać komendę:Mam nadzieję, że w szczegółach opisałem strukturę mojej domowej sieci i sposobu łączenia się z Debianem.
INTERNET(sąsiad)-->Mój_Dlink(AP Client)=Mój_Dlink(AP-z 4xRJ45)
/etc/init.d/ssh start
Ok. Teraz przeanalizuj jeszcze raz wszystko co było napisane w tym wątku, jak czegoś nie będziesz wiedział jak zrobić, poszukaj w google i na forum przez opcję szukaj (absolutnie wszystko znajdziesz w formie kawa na ławę).
Domyślam się, że w puttym masz login i hasło zapisane (istnieje taka możliwość)?
Domyślam się, że w puttym masz login i hasło zapisane (istnieje taka możliwość)?
- wojciech_69
- Beginner
Ister wiem jak korzysta się z opcji szukania, czy to przez Google czy na forum. Tak, w putty jak sie połączę wpisuje login i hasło.
lis6502 tak jak napisałem w poście wyżej na pewno pobawię się proponowanym przez Ciebie
bo rzeczywiście, porządne z "niego" narzędzie.
Wielkie podziękowania Panowie za pomoc.
lis6502 tak jak napisałem w poście wyżej na pewno pobawię się proponowanym przez Ciebie
sysv-rc-conf
Wielkie podziękowania Panowie za pomoc.