[+] SSH nie uruchamia si

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Post autor: wojciech_69 »

mariaczi trochę nie zrozumiałeś moich zamierzeń. Po prostu chcę się łączyć z Debianem przez Putty z poziomu Windowsa. A ogólnie chodzi mi o to że jak instalowałem Debiana to zainstalowałem go ze środowiskiem graficznym. Komputer, na którym to zrobiłem jest słaby (dysk: 4GB, RAM:128MB,Celeron:500) i uruchamianie go w trybie graficznym trwa dosyć długo. Dlatego też wymyśliłem sobie by uruchamiać w nim już samą konsole (właśnie tryb ,,single-user mode'') bez uruchamiania środowiska graficznego bądź też konieczności odinstalowywania środowiska w normalnym trybie. Ale teraz widzę, że albo muszę go uruchamiać w trybie normalnym i ze środowiskiem albo pozbyć się środowiska i również łączyć się z nim w normalnym trybie.
W każdym bądź razie, dziękuję wszystkim za pomoc i problem chyba można uznać za rozwiązany.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Zainstaluj sysv-rc-conf, wtedy wszystko (mam nadzieję) stanie się dużo jaśniejsze. Dodam, że runlevel 1 to 'single user mode' a 2 to domyślny poziom uruchomienia systemu.
Jeżeli po /etc/init.d/ssh restart nie możesz połączyć się ze swoim komputerem zdalnie, zapuść w terminalu

Kod: Zaznacz cały

sshd
próbuj się łączyć ii przeklej nam tutaj wynik
Obrazek
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

lis6502 widzę po zrzucie, że po instalacji tego pakietu na pewno wszystko stanie się prostsze. Normalnie mogę się połączyć z ssh z domyślnego poziomu uruchamiania systemu (nawet nie muszę wpisywać loginu i hasła bo ssh już jest załadowane), tylko jak w trybie pojedynczego użytkownika próbuje to muszę najpierw wpisać hasło roota i wykonać

/etc/init.d/ssh start
i wtedy dopiero idzie. Jak wrócę z pracy to pobawię się tym narzędziem.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

nawet nie muszę wpisywać loginu i hasła
To znaczy że nie działa. W jaki sposób się 'łączysz'?
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Ja dodam jeszcze, że warto zmodyfikować sobie runlevel 2 tak, żeby startowały tam interesujące Cię usługi, ale właśnie bez środowiska graficznego. Zawsze jeśli będziesz chciał uruchamiać automatycznie X-y, będziesz mógł zmienić domyślny runlevel na wyższy.
Sam mam takie rozwiązanie na swoim laptopie (parametry nieco lepsze, ale niewiele).
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Pobieram internet bezprzewodowy od sąsiada.

INTERNET(sąsiad)-->Mój_Dlink(AP Client)=Mój_Dlink(AP-z 4xRJ45)
Dzięki takiemu rozwiązaniu mogę w całym domu śmigać z bezprzewodową siecią. Stary komputer, na którym jest Debian jest podłączony LANem do mojego AP, natomiast z Debianem łącze się przez putty z laptopa z Windowsem, który pobiera internetet bezprzewodowo przez wifi. W putty wpisuję IP Debiana (świeżutko postawiony Debian bez firewalla). I jak włączam Debiana (GRUB automatycznie/domyślnie ładuje Debiana w środowisku graficznym) system się załaduje i jest ekran "powitalny", w którym mam wpisać najpierw login użytkownika, a potem wiadomo hasło. Nic nie wpisuje tylko siadam na laptopa w Windowsem i używając putty łączę się z Debianem. Natomiast kiedy chcę uruchomić Debiana wybierając przy starcie tryb pojedynczego użytkownika i ładuje się system i dojdzie do miejsca gdzie należy wpisać hasło roota i jeszcze bez jego wprowadzenia próbuję się połączyć laptopa (Windows) z Debianem to właśnie wtedy jest to niemożliwe. Muszę wtedy, podać hasło i wydać komendę:

/etc/init.d/ssh start
Mam nadzieję, że w szczegółach opisałem strukturę mojej domowej sieci i sposobu łączenia się z Debianem.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Ok. Teraz przeanalizuj jeszcze raz wszystko co było napisane w tym wątku, jak czegoś nie będziesz wiedział jak zrobić, poszukaj w google i na forum przez opcję szukaj (absolutnie wszystko znajdziesz w formie kawa na ławę).
Domyślam się, że w puttym masz login i hasło zapisane (istnieje taka możliwość)?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Tak, teraz dużo lepiej :) . Dopiszę tylko że właśnie dzięki zabawie z sysv-rc-conf możesz zrobić tak, że będziesz mógł łączyć się przez putty bez konieczności logowania się graficznie na Debiana. Rozważ też to, co napisał Ister; jeżeli z Debiana korzystasz tylko zdalnie.
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Ister wiem jak korzysta się z opcji szukania, czy to przez Google czy na forum. Tak, w putty jak sie połączę wpisuje login i hasło.
lis6502 tak jak napisałem w poście wyżej na pewno pobawię się proponowanym przez Ciebie

sysv-rc-conf 
bo rzeczywiście, porządne z "niego" narzędzie.
Wielkie podziękowania Panowie za pomoc.
ODPOWIEDZ