Witam.
Moja przygoda z Linuksem właśnie się zaczyna więc na wstępie proszę o wyrozumiałość.
A teraz do sedna sprawy - na serwerze postawiłem sobie Debiana, ma na nim chodzić samba i baza firebirda. Sambę sobie już odpaliłem, skonfigurowałem i na razie jakoś chodzi (pewnie jak zaczną na niej pracować wyjdą jakieś niedociągnięcia) natomiast mam problem z bazą firebirda. Zainstalowałem paczkę z potrzebnymi bibliotekami, plik z istniejącą baza wgrałem sobie do katalogu /baza/baza.fdb, no i nie bardzo wiem co teraz dalej? Czy katalog /baza/ muszę dodać do samby? Jaki atrybut ustawić dla katalogu /baza?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i własne przemyślenia.
Pozdrawiam.
Firebird - konfiguracja
Rozumiem, że chcesz, żeby to serwer debianowy był serwerem bazy danych. Zdecydowanie nie używaj firebirda z aplikacją na jednym komputerze, a plikami bazy na innym, bo w razie problemów z siecią będziesz miał uszkodzoną bazę. A wtedy marnie.
W debianie masz paczki firebirda (w wersji 2.0). Zainstaluj je i sprawdź, czy serwer wstał. Jeśli tak, to po stronie klienta musisz mieć zainstalowanego klienta firebirda. Wtedy powinieneś móc się połączyć.
Dla plików bazy firebird ma katalog jakiś taki /var/local/lib/firebird/2.0/data czy coś w tym guście. Teoretycznie możesz trzymać te pliki gdziekolwiek, ale lepiej trzymać je w jednym miejscu.
£ącząc się z bazą musisz podawać ścieżkę bezwzględną (czyli zaczynającą się od /, np dla Twojego pliku /baza/baza.fdb)
Czy sambę instalowałeś wyłącznie po to, aby udostępnić pliki bazy? Jeśli tak, to nie jest Ci ona potrzebna.
W debianie masz paczki firebirda (w wersji 2.0). Zainstaluj je i sprawdź, czy serwer wstał. Jeśli tak, to po stronie klienta musisz mieć zainstalowanego klienta firebirda. Wtedy powinieneś móc się połączyć.
Dla plików bazy firebird ma katalog jakiś taki /var/local/lib/firebird/2.0/data czy coś w tym guście. Teoretycznie możesz trzymać te pliki gdziekolwiek, ale lepiej trzymać je w jednym miejscu.
£ącząc się z bazą musisz podawać ścieżkę bezwzględną (czyli zaczynającą się od /, np dla Twojego pliku /baza/baza.fdb)
Czy sambę instalowałeś wyłącznie po to, aby udostępnić pliki bazy? Jeśli tak, to nie jest Ci ona potrzebna.
-
-
Witam.
Jak robiłem na testowej instalacji udało mi się odpalić firebirda, podpiąć z końcówki do bazy i wszystko było dobrze. Teraz postawiłem serwer od nowa, zainstalowałem firebirda i jak chcę zmienić hasło dla użytkownika SYSDBA za pomocą skryptu:i po wpisaniu aktualnego hasła z pliku ,,SYSDBA.password'' wyświetla mi coś takiego:
Ma ktoś jakiś pomysł?
Jak robiłem na testowej instalacji udało mi się odpalić firebirda, podpiąć z końcówki do bazy i wszystko było dobrze. Teraz postawiłem serwer od nowa, zainstalowałem firebirda i jak chcę zmienić hasło dla użytkownika SYSDBA za pomocą skryptu:
Kod: Zaznacz cały
/opt/firebird/bin/changeDBAPassword.sh
Kod: Zaznacz cały
Unable to complete network request to host "localhost".
Failed to locate host machine.
The specified name was not found in the hosts file or Domain Name Services.
unable to open database