Quad Core Intel Xeon X3360 - jaka architektura?
Quad Core Intel Xeon X3360 - jaka architektura?
Witam serdecznie!
Mam krótkie pytanie: Debiana dla jakiej architektury mam ściągnąć aby uruchomić go (i żeby działał jak najwydajniej) na serwerze z procesorem Quad Core Intel
Mam krótkie pytanie: Debiana dla jakiej architektury mam ściągnąć aby uruchomić go (i żeby działał jak najwydajniej) na serwerze z procesorem Quad Core Intel
-
no kolega chce jak najwydajniejszy system, ja bym polecał wersje ia64, poniżej podałem linka do serwera lustrzanego z tą wersją:grucha pisze:amd64 albo i386, w zależności od tech czy chcesz mieć 64 bity czy wystarczą ci 32
http://ftp.ps.pl/pub/Linux/debian-cd/4.0_r5/ia64/
Panie kolego, radziłbym się zastanowić zanim zacznie się bzdury wypisywać, i sprawdzić na jakie procesory jest obraz do którego dajesz linka.pkwiatkowski pisze:amd64 albo i386, w zależności od tech czy chcesz mieć 64 bity czy wystarczą ci 32
no kolega chce jak najwydajniejszy system, ja bym polecał wersje ia64, poniżej podałem linka do serwera lustrzanego z tą wersją:
http://ftp.ps.pl/pub/Linux/debian-cd/4.0_r5/ia64/
Nie, nie poradzi. W sumie to wariuje na czymkolwiek szybszym niż Z80 :mrgreen:rasiu pisze:I czy Debian poradzi sobie z platformą 2-procesorową?
Odnośnie składania sprzętu: możesz przy składaniu pochodzić trochę po stronkach i sprawdzić jakie jest wsparcie danych producentów dla linuksa. W sumie to serwery, więc powinieneś mieć wsparcie absolutnie dla wszystkiego. Dyski SAS będą śmigać, a odnośnie RAID to widziałem sporo postów na forum więc raczej znajdziesz bez problemu odpowiedzi na ewentualne problemy
Rozumiem, że niektóre moje pytania są śmieszne, ale chcę mieć pewność wiec wolę zapytać ;-)AdeBe pisze:Nie, nie poradzi. W sumie to wariuje na czymkolwiek szybszym niż Z80 :mrgreen:rasiu pisze:I czy Debian poradzi sobie z platformą 2-procesorową?
Co do sprzętu to mam na oku dwa serwery firmy Dell a mianowicie PowerEdge 2900 III oraz PowerEdgeT100.