Synaptic si

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

baron65 pisze:Właśnie męczę się z Siduxem. Nie wiem jak w nim stworzyć możliwość zapisu-odczytu na innych partycjach w tym ntfs.
Tu: http://sidux.com/index.php?module=pnWik ... aWikisNTFS masz info z wiki Siduksa (czytaj to wiki, bo jest dobre i w zasadzie dotyczy w jakichś 90% wszystkich systemów debianopochodnych).

Debian livecd jest choćby tu: http://debian-live.alioth.debian.org/

A skoro chcesz coś testować, to miast powielania już 3 Debiana, poleciłbym jakiś system rpmowy. Właśnie po to, by potestować i znać różnice. Do wyboru, do koloru. IMO w zasadzie 3 są godne polecenia: Suse, Fedora i Mandriva.

Jeśli chodzi o instalację Debiana, to nie ma problemu by mu wskazać, na której partycji ma być zainstalowany. Musisz tylko po dojściu do partycjonowania wykazać się czujnością partyjną i przejść na ręczne partycjonowanie i nie ingerować w już zajęte partycje.
baron65

Post autor: baron65 »

Cześć, Mandrivę przetestowałem jako pierwszego Linuksa dawno temu. Potem Suse i jakoś go nie polubiłem. Fedora była ładna, ale czy o to chodzi? Sprawiała problemy. Linspire był fajny, ale udziwniony i trzeba było się za mocno bawić, aby mieć świeże pakiety - jeśli były to w US english.

Ubuntu nie polubiłem z powodu Gnome i zachowania użytkowników Forum Ubuntu, którzy zamiast pomóc wyśmiewali cię, że nie wiesz o tym o co pytasz - dlatego nie dotykam się do niego. Kubuntu był zbyt podobny. Polubiłem Minta, ale tylko do czasu jak poznałem Mepisa.
Dzięki Bogu zrezygnowali z rozwojem dystrybucji opartej na Ubuntu bodaj od 7 wersji, dzięki temu nie chciałem na niczym innym pracować. Konfiguracja systemu na nim, to wielokrotnie mniej poświęconego czasu, niż na innych dystrybucjach. Zero problemów sprzętowych, pełna stabilność! Miód, malina po prostu. Testowałem na kilku kompach (sam mam 3 różne) i wszędzie pełen komfort.

Szkoda, że Polskie Forum Mepisa zostało zablokowane. Ludzie wybierają inne dystrybucje, co robić? Ale Mepis, tak jak Sidux, którego być może polubię za szybkość i możliwość nauki aktualizacji i konfiguracji systemu spod apta bez X-ów, jest oparty ściśle na Debianie. Tak jak Sidux, jest niemal Debianem, ale opartym na Lennym. Najnowsze wersje wielu aplikacji można zaktualizować po dodaniu repozytoriów społeczności ,,Mepis Lovers Forum''. Czyli np. Iceweasel i Icedove w wersjach takich jak ich odpowiedniki pod Windows. Openoffice jest w wersji 3, a nie archaicznej 2.4, której sam widok mnie wkurza, a oOo lubię.

Jeśli więc poza krótkim testem, mającym na celu sprawdzenie co się dzieje w świecie linuksowym na którejś z dystrybucji miałbym się dłużej zatrzymać, to schrupałbym z chęcią Archlinuksa. Ale chyba jeszcze trochę czasu na naukę potrzebuję, aby się za niego zabrać. Dziękuję za pomoc i życzę cierpliwości przy poznawaniu Linuksów i ich rozwoju - może i ja kiedyś się też komuś przydam.

[ Dodano: 2009-04-19, 22:23 ]
pavbaranov,
Tu: http://sidux.com/index.ph...=CobraWikisNTFS masz info z wiki Siduksa (czytaj to wiki, bo jest dobre i w zasadzie dotyczy w jakichś 90% wszystkich systemów debianopochodnych).
1. Install ntfs-3g (if it isn't already installed)

# apt-get update && apt-get install ntfs-3g

2. mount the partition with:

# mount -o silent,umask=0,no_def_opts,allow_other -t ntfs-3g /dev/xdxx /media/xdxx

3. Fix it in the /etc/fstab for permanent write access

/dev/xdxx /media/xdxx ntfs-3g silent,umask=0,no_def_opts,allow_other 0 0

Zainstalowałem ntfs-3g. Kiedyś to już robiłem w którejś starej wersji Mepisa, bodaj opartej na Ubuntu. Ale nie pamiętam, abym musiał montować partycje przez konsolę, edytowałem plik fstab i basta.

Nie wiem czy dobrze edytowałem polecenie:
mount -o silent,umask=0,no_def_opts,allow_other -t ntfs-3g /dev/disk/by-uuid/C4B0437AB043724A /media/disk1part1
Plik fstab wygląda tak:
# /etc/fstab - static information about the filesystems - fstab(5)
#
# /etc/fstab is only read by programs, and not written; it is the duty of the
# system administrator to properly maintain this file.
#
# Instead of giving the device explicitly, one may indicate the filesystem
# that is to be mounted by its UUID or VOLUME label. This will make the
# system more robust: adding or removing a disk changes the disk device name
# but not the filesystem UUID or VOLUME label.
#
# <filesystem> <mount point> <fstype> <mount options> <dump> <pass>

/dev/disk/by-uuid/C4B0437AB043724A /media/disk1part1 ntfs auto,users,ro,dmask=0022,fmask=0133,nls=utf8 0 0

/dev/disk/by-uuid/3BDCD1B40D06AA5A /media/disk1part3 ntfs auto,users,ro,dmask=0022,fmask=0133,nls=utf8 0 0

UUID=910ec8e6-21b5-43b4-9d6b-69dac2060124 none swap sw 0 0

UUID=2aec573e-2bbc-4110-aab6-dbaaef89b3e0 /media/disk1part6 ext3 auto,users,rw,exec,noatime 0 2

UUID=0294dd65-51d6-460b-8277-2993d24af879 /media/disk1part7 ext3 auto,users,rw,exec,noatime 0 2

UUID=5d616855-b46a-47f4-a7d5-e8a1be976eaa / ext3 defaults,errors=remount-ro,noatime 0 1

UUID=ff921826-93de-4374-b485-f95360868a2e /home ext3 defaults,noatime 0 2

UUID=2a8df1ca-473a-41d5-9a92-6c96c71876d9 /media/disk1part10 ext3 auto,users,rw,exec,noatime 0 2

UUID=b69f7a42-b3e3-4676-8520-4e8a794877b0 /media/disk1part11 ext3 auto,users,rw,exec,noatime 0 2

/dev/cdrom /media/cdrom udf,iso9660 noauto,ro,users 0 0

/dev/fd0 /media/fd0 auto noauto,rw,users 0 0
Oczywiście drugą partycję także próbowałem zamontować, pró
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Przewertuj ten temat:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=777
Kaka' bardzo ładnie opisał w nim wiele aspektów montowania systemów plików.

A to przyda Ci się w związku z UUID:
http://manual.sidux.com/pl/part-uuid-pl.htm
które domyślnie jest stosowane w Siduksie, także się go trzymaj.

Znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje. W skrócie tylko powiem, że w fstabie musisz mieć wpis ntfs-3g zamiast ntfs, tylko przy jego pomocy zamontujesz partycje ntfs z możliwością zapisu. Za to nie możesz mieć ro, co znaczy "read only", czyli tylko do odczytu.
ODPOWIEDZ