[+] Ubuntu 8.04 - zatrzymanie wy

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

darkmanek pisze:Jednak gryzie mnie to cały czas. Bez różnicy, czy to oryginalna dystrybucja czy polski remix, nowy system działał pięknie do aktualizacji. A potem lipa.
No właśnie to jest moim zdaniem jedna z zasadniczych słabości *buntu. Trzeba pamiętać, że bazuje ona na niestabilnej wersji Debiana a do tego zawiera jeszcze własne przeróbki. Z tego powodu czasem bardzo trudno dość do przyczyny problemu. Scenariusz często jednak jest bardzo podobny: po zainstalowaniu ok. jednak tylko do czasu porządniejszej aktualizacji.
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

darkmanek pisze:Jednak gryzie mnie to cały czas. Bez różnicy, czy to oryginalna dystrybucja czy polski remix, nowy system działał pięknie do aktualizacji.
Taa dokładnie tak jest, dlatego przesiadłem się na Debiana i społeczność lepsza ;)
Awatar użytkownika
darkmanek

Post autor: darkmanek »

Witam.
Troszkę późno ale rozwiązaniem było usunięcie wpisów:

Kod: Zaznacz cały

iptables -A OUTPUT -s 0/0 -p tcp --dport 6881:6889 -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -s 0/0 -p udp --dport 6881:6889 -j ACCEPT 
i

Kod: Zaznacz cały

iptables -A OUTPUT -s 0/0 -p tcp --dport 6881:6889 -j DROP
iptables -A OUTPUT -s 0/0 -p udp --dport 6881:6889 -j DROP 
A co się nakombinowałem, to moje.
Ale jaka satysfakcja ;-)
giaur
Member

Post autor: giaur »

Jednak gryzie mnie to cały czas. Bez różnicy, czy to oryginalna dystrybucja czy polski remix, nowy system działał pięknie do aktualizacji.
No cóż Ubuntu - zainstalować i nie dotykać, aktualizacja to grób.

P.S.
A co wpisy iptables przeszkadzaly w zamknieciu systemu?
Awatar użytkownika
darkmanek

Post autor: darkmanek »

A co wpisy iptables przeszkadzaly w zamknieciu systemu?
Heh, nie mam pojęcia dlaczego przeszkadzały, do tej pory było dobrze. Dlatego też było mi trudno na to wpaść, w logach i przy zamykaniu nie było żadnych komunikatów, przypadkiem w sumie to zauważyłem. Po usunięciu wpisów Ubuntu śmiga.
A co do aktualizacji, to aktualizuję teraz tylko poprawki bezpieczeństwa, a repozytorium mam tylko podstawowe, resztę zahaszowałem gdyby trzeba było coś doinstalować.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ