[+] Z

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

[+] Zła data bez moŻliwości zmiany

Post autor: Junkers »

Witam.
Zauważyłem, że mam wczorajszą datę, ale gdy wchodzę w okno do zmiany czasu wszystkie opcje są nieaktywne (kolor szary) mimo, że podawałem hasło roota. Po wpisaniu w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

time-admin
również wszystkie opcje są nieaktywne. Proszę o radę. Co mam robić?
mysza-j

Post autor: mysza-j »

Może "rdate ntp.task.gda.pl" :mrgreen:
Będziesz miał pewność, że dobra
problem_o_0

Post autor: problem_o_0 »

date -s rrrr-mm-dd
gdzie rrrr to rok, mm miesiac, dd dzien.
Awatar użytkownika
szmergiell
Beginner

Post autor: szmergiell »

Polecenie

ntpdate-debian
zsynchronizuje Tobie zegar z zewnętrznym serwerem. Po tej operacji powinno być wszystko w porządku co do godziny. Przynajmniej u mnie to działa :)
yantar
Member

Post autor: yantar »

szmergiell, lepiej jednak moim zdaniem sprobowac problem rozwiazac u siebie. (ustawic date etc). Nie wiem jak jest obecnie ale kiedys klienty ntp w tle zdecydowanie za czesto wykonywaly polaczenia i trzeba troche bylo hamowac ich w tych zapedach (na zwyklym desktopie synchronizacja raz na dzien czy jeden restart systemu jest wystarczajaca, a za tym juz trzeba pogrzebac)
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

Post autor: Junkers »

Dziąkuję, podziałało.
Awatar użytkownika
szmergiell
Beginner

Post autor: szmergiell »

Junkers, a jeszcze jakbyś napisał co podziałało to już w ogóle byłoby super.

yantar, dlaczego nie może synchronizować cały czas? Problem mógłby się pojawić gdybyś nie miał internetu, jednak gdy masz stały dostęp, to chyba nie jest uciążliwe? W sumie to sam dopiero przedwczoraj zauważyłem, że ntpdate synchronizuje się cały czas, jednak nie zwróciłem na to uwagi.
Przy okazji -- masz może skrypt, bądź wiesz jak ustawić jednorazową synchronizację? :)
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Jaki problem wrzucić taki rdate ntp.task.gda w rc.local, albo w interfaces/post-up ?
yantar
Member

Post autor: yantar »

szmergiell pisze:rzy okazji -- masz może skrypt, bądź wiesz jak ustawić jednorazową synchronizację?
Niestety nie, cos dwa lata temu sam mialem problem z data i zegarem, na poczatku rozwiazalem to instalujac klienta ntp. Ale pogrzebalem w internecie, poczytalem, zabralem sie za jego hamowanie... i poleglem za mala wtedy jeszcze wiedza. Skonczylo sie na powtornym przeczytaniu mana i poradnikow jak poprawnie ustawic date itp. i podzialalo ]na pewno[/b] cos sie trafi byly 1-2 artykuly o ustawianiu ntp bodajze w cronie.
ODPOWIEDZ