Tworzenie kont FTP na serwerze dedykowanym
Tworzenie kont FTP na serwerze dedykowanym
Witam.
Mam zamiar zakupić serwer dedykowany. Chciałbym stawiać serwery gier i tworzyć konta FTP dla każdego z nich. Chciałbym zasięgnąć trochę informacji. A więc: tworzę serwer gry w folderze home\serwer1. Chciałbym aby użytkownik FTP miał dostęp tylko i wyłącznie do foldera "serwer1" bez możliwości oglądania innych katalogów i spacerowaniu po ,,serwerze dedykowanym''. Jak to można zrobić? Nie chcę aby użytkownik FTP miał konto Shell i wykorzystywał je - wystarczy sam dostęp FTP do plików serwera.
Pozdrawiam i liczę na konkretne odpowiedzi/linki do opisów (szukałem, ale znaleźć nie mogłem).
Mam zamiar zakupić serwer dedykowany. Chciałbym stawiać serwery gier i tworzyć konta FTP dla każdego z nich. Chciałbym zasięgnąć trochę informacji. A więc: tworzę serwer gry w folderze home\serwer1. Chciałbym aby użytkownik FTP miał dostęp tylko i wyłącznie do foldera "serwer1" bez możliwości oglądania innych katalogów i spacerowaniu po ,,serwerze dedykowanym''. Jak to można zrobić? Nie chcę aby użytkownik FTP miał konto Shell i wykorzystywał je - wystarczy sam dostęp FTP do plików serwera.
Pozdrawiam i liczę na konkretne odpowiedzi/linki do opisów (szukałem, ale znaleźć nie mogłem).
Re: Tworzenie FTP
To przyłóż się bardziej do tych poszukiwań.hacker06 pisze:Pozdrawiam i liczę na konkretne odpowiedzi/linki do opisów (szukałem, ale znaleźć nie mogłem)
Oto wędka:
Dla Proftpd podpowiem: DefaultRoot, RequireValidShell... a jak użytkownikowi nie dać shella to np.:
Kod: Zaznacz cały
man adduser
hacker06, pisałeś że nie chcesz dawać dostępu do shella, jak chcesz go zamknąć to chroot, jak nie chcesz dawać to:
man adduser
No dobrze, wpisuję w konsolę:później kończę konfigurację wpisując hasło do FTP itp. Ale jak ustawić aby użytkownik nie mógł sobie chodzić po katalogach serwera dedykowanego?
man adduser
Jeżeli uważasz że wpisanie to konfiguracja konta użytkownika, to słabo widzę te serwery. Masz dział, po lekturze którego metodą kopiuj i wklej uruchamiasz pewne usługi.
man adduser
Serwery wiem jak odpalić i poprawnie wgrać AMXa, lecz nie bardzo wiem jak odpalić konto FTP dla każdego użytkownika, dlatego napisałem temat akurat na TYM forum, bo do tego ono jest, nieprawdaż?lis6502 pisze:Jeżeli uważasz że wpisanie:to konfiguracja konta użytkownika, to słabo widzę te serwery. Masz dział, po lekturze którego metodą kopiuj i wklej uruchamiasz pewne usługi.Kod: Zaznacz cały
man adduser
Jak najbardziej prawda. Ale zanim zaczniemy pisać posty i wynajdywać koła, warto zapoznać się z działami/tematami, których nazwy aż biją po oczach, jak na przykład: Opisy FAQ i HowTo, a w nim na przykład: Serwer FTP normalny i bezpieczny na serwerach dedykowanych.