Tworzenie kont FTP na serwerze dedykowanym

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
hacker06

Tworzenie kont FTP na serwerze dedykowanym

Post autor: hacker06 »

Witam.

Mam zamiar zakupić serwer dedykowany. Chciałbym stawiać serwery gier i tworzyć konta FTP dla każdego z nich. Chciałbym zasięgnąć trochę informacji. A więc: tworzę serwer gry w folderze home\serwer1. Chciałbym aby użytkownik FTP miał dostęp tylko i wyłącznie do foldera "serwer1" bez możliwości oglądania innych katalogów i spacerowaniu po ,,serwerze dedykowanym''. Jak to można zrobić? Nie chcę aby użytkownik FTP miał konto Shell i wykorzystywał je - wystarczy sam dostęp FTP do plików serwera.

Pozdrawiam i liczę na konkretne odpowiedzi/linki do opisów (szukałem, ale znaleźć nie mogłem).
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Re: Tworzenie FTP

Post autor: lolleq »

hacker06 pisze:Pozdrawiam i liczę na konkretne odpowiedzi/linki do opisów (szukałem, ale znaleźć nie mogłem)
To przyłóż się bardziej do tych poszukiwań.

Oto wędka:
Dla Proftpd podpowiem: DefaultRoot, RequireValidShell... a jak użytkownikowi nie dać shella to np.:

Kod: Zaznacz cały

man adduser
Możesz też spróbować sprząc Proftpd z MySQL - tyle że to już dużo bardziej zagmatwane zagadnienie. Jest też scponly/scponlyc - ale na początek rozgryź podstawy Proftpd.
hacker06

Właśnie coś doczytałem, że dodaje się użytkownika poprzez komendę adduser, ale niestety nie wiem, jak zrobić, aby miał dostęp tylko do danego katalogu i aby nie mógł sobie spacerować po dedyku :P
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

hacker06, pisałeś że nie chcesz dawać dostępu do shella, jak chcesz go zamknąć to chroot, jak nie chcesz dawać to:

man adduser
hacker06

No dobrze, wpisuję w konsolę:

man adduser
później kończę konfigurację wpisując hasło do FTP itp. Ale jak ustawić aby użytkownik nie mógł sobie chodzić po katalogach serwera dedykowanego?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Jeżeli uważasz że wpisanie

man adduser
to konfiguracja konta użytkownika, to słabo widzę te serwery. Masz dział, po lekturze którego metodą kopiuj i wklej uruchamiasz pewne usługi.
hacker06

lis6502 pisze:Jeżeli uważasz że wpisanie:

man adduser
to konfiguracja konta użytkownika, to słabo widzę te serwery. Masz dział, po lekturze którego metodą kopiuj i wklej uruchamiasz pewne usługi.
Serwery wiem jak odpalić i poprawnie wgrać AMXa, lecz nie bardzo wiem jak odpalić konto FTP dla każdego użytkownika, dlatego napisałem temat akurat na TYM forum, bo do tego ono jest, nieprawdaż?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Jak najbardziej prawda. Ale zanim zaczniemy pisać posty i wynajdywać koła, warto zapoznać się z działami/tematami, których nazwy aż biją po oczach, jak na przykład: Opisy FAQ i HowTo, a w nim na przykład: Serwer FTP normalny i bezpieczny na serwerach dedykowanych.
ODPOWIEDZ