[+] Udost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

[+] Udostępnianie połączenia - dwie karty eth0, eth1

Post autor: zomer »

Na komputerze stacjonarnym mam dwie karty eth0 i eth1 a na laptopie jedną i chcę udostępnić połączenie ze stacjonarnego do laptopa.
Obecnie wykorzystuję kartę eth1 do której wpinam kabel RJ45 z przeplotem w celu kopiowania plików na laptopa przez ssh. Tylko że muszę wyłączać eth0 żeby

Kod: Zaznacz cały

ping -I eth1 10.0.0.77  ==> zwrócił pakiety
Czyli że na czas synchronizacji stacjonarny <--> laptop Nie mam połączenia z internetem bo eth0 musi być wyłączone.
Zapoznałem się z tym http://dug.net.pl/texty/masq.php do pewnego momentu rozumiem. Do tego:
Zamiast ip.ip.ip.ip wpisujemy IP zewnętrzne naszego serwera.
Jakie zewnętrzne ip autor miał na myśli?. Przecież zewnętrzne ip w dhcp się zmienia.
Fragment polecenia ifconig ze stacjonarnego komputera

eth0
inet addr:10.0.0.44  Bcast:10.0.0.255  Mask:255.0.0.0
Fragment ifconfig z laptopa

eth0 
inet addr:10.0.0.77  Bcast:10.0.0.255  Mask:255.0.0.0
adres bramki (rutera): 10.0.0.1
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jakbyś wrzucił w wyszukiwarkę na forum to byś znalazł rozwiązanie. Nieraz to było omawiane.
http://night.jogger.pl/2007/10/14/mala- ... tem-linux/
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

A ja wtrącę swoje trzy grosze. Czy router jest Twój sprzętowy, czy to jest adres routera dostawcy internetu?

Zwróć uwagę (niestety podany przez fnmirka poradnik tego nie robi), że sieci zewnętrzna i wewnętrzna powinny (muszą?) być w różnych przestrzeniach adresów. Ty przyznałeś obu kartom na komputerze stacjonarnym adresy IP z tej samej puli.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Ister, klasa adresowa 10.x.x.x należy do puli prywatnej. Tutaj chodzi o zwykłą maskaradę (udostępnianie połączenia internetowego znane z Windows XP).
Jeśli można to wtrącę się ze swoim pytaniem. Czy da radę na dwóch kartach sieciowych ustawić jedną przestrzeń adresową, ale z odpowiednią maską? Przykładowo tak dobieram maskę że eth0 obsługuje parzyste adresy (160.64.0.[2 4 6 8]), a eth1 nieparzyste (160.64.0.[1 3 5 7])? Obydwie sieciówki pracują w LANie.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Wiem, że 10.x.x.x należy do puli prywatnej. Niemniej oznacza to tylko tyle, że adresy te nie są adresami publicznymi, a komputery o takich adresach znajdują się w sieci o wspólnym adresie (lub grupie adresów) zewnętrznym i nie są bezpośrednio dostępne z internetu. Natomiast jak najbardziej może być tak, że adres prywatny otrzymujemy od naszego providera. Stąd było moje pytanie o właściciela routera.

Co do Twojego pytania - tak naprawdę sprowadza się ono do pytania, czy dwa różne interfejsy sieciowe mogą mieć adresy w tej samej sieci logicznej. Wydaje mi się, że tak, choć ręki nie dałbym sobie za to uciąć. Wolałbym wcześniej to sprawdzić. Jednak w takim wypadku trzeba pilnować bardzo mocno tematu przyznawania adresów w tych dwóch fizycznych sieciach.

No i pytanie drugie, które się pojawia - jaki sens ma takie rozwiązanie?
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Ister router jest mój prywatny adres 10.0.0.1 to adres dostepu do ustawień routera. Zawsze podaje go jako bramę domyślną ale usługodawce mam publicznego netia ADSL (zmienne adresy IP zewnętrznego)
Na routerze mam już wszystkie wyjścia zajęte a dodatkowo nie mam możliwości przeciągnięcia drugiego kabla od routera do laptopa (jest jeden kabel przeciągnięty i zatynkowany)
lis6502
tak dobieram maskę że eth0 obsługuje parzyste adresy
Mam do wyboru maskę 255.255.255.0 i adres zgłoszeniowy odpowiednio 10.0.0.255
lub 255.0.0.0 i adres zgłoszeniowy odpowiednio 10.0.0.255
Co do parzystości to do tej pory nie wiem który zapis 10.0.0/24 10.0.0/16 .../32 odpowiada jakiej masce i czy to w ogóle ma coś wspólnego z parzystością adresów.
Bo jeżeli chodzi o przydzielanie wewnętrznych adresów dla karty to dowolnie mogę kończyć je parzystymi liczbami 88 lub nie parzystymi 77
Jeszcze to. Czy aby na pewno to ma być kabel skrosowany (z przeplotem)
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Moje pytanie akurat nie dotyczy Twojego problemu zomer, to taki oftop był :)
Ister chodzi o to że mam dwa urządzenia które potrzebuję wpiąć do sieci (switcha nie posiadam niestety) i po prostu z ciekawości i dla 'picu' zastanawiam się nad taką kombinacją :) Wydaje mi się że właśnie odpowiednią maską sieci rozwiążę ten problem; no nic, pobawię się ^^.
zomer, kablelek krosowany, koniecznie. W /etc/network/interfaces dopisz coś takiego

iface eth1 inet static
address 192.168.0.1
netmask 255.255.255.0
wykonaj

/etc/init.d/networking restart
zepnij obie maszyny kablem. Na laptopie ustaw adres 192.168.0.2 z maską 255.255.255.0 i bramą 192.168.0.1 (czyli eth1 ze stacjonarki).
Et voila!. Internet nie będzie dzielony (jak chcesz to opiszę Ci jak to zrobić), ale pingi i ssh na pewno będą skuteczne :)
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

lis6502, Napisz więc albo daj linka bo ten http://dug.net.pl/texty/masq.php jest enigmatyczny.
Co to ma być
ip.ip.ip.ip wpisujemy IP zewnętrzne naszego serwera
jeżeli to jest adres z pliku /etc/resolv.conf który sam sobie wymyśliłem bo zamieniłem hosta (mojego debiana) na router
to jeszcze coś rozumiem, ale jeżeli to ma być IP widziane w internecie (to przydzielane przez mojego operatora "zmienne") to nic z tego nie rozumiem. No chyba że sobie no-ip zainstaluję.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Cóż więcej mogę dodać. Tekst BiExi zakłada że chcesz mieć dostęp z Internetu do komputerów w sieci lokalnej, dlatego chodzi o zewnętrze IP. W Twoim przypadku to niepotrzebne (jeśli dobrze Cię rozumiem że chcesz wymieniać pliki czy co tam między stacjonarką a laptopem). Zrób tak jak Ci napisałem w poprzednim poście. Internet przekierujesz nieśmiertelną formułką (wersja do wklepania dla Ciebie)

echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables -o eth0 -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/21 -j MASQUERADE
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

ODPOWIEDZ