Witam serdecznie.
Dzisiaj wchodzę na pocztę Evolution ściągam e-maile, spam do kosza a z kosza. No właśnie nie mogę usunąć żadnej wiadomości z kosza. Wyskakuje błąd podczas opróżniania kosza i okno z informacją
Błąd podczas zapisywaniu "~/.Evolution/mail/local/Sent (mbox)": Błąd podczas zapisywaniu "~/.Evolution/mail/local/Inbox (mbox)": Niezgodność katalogu z zestawieniem, nawet po synchronizacji".
Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Straciłem wszystkie maile w katalogu odebrane. Jak mógłbym to naprawić? Jak mógłbym przeinstalować ten program pocztowy?
Na wstępie: nie używam Evolution, ale...
Ośmielam się pisać, bo kiedyś miałem bardzo podobną (bliźniaczą) sytuację z KMailem. Pomogło "zresetowanie" wszelkich ustawień antyspamowych (miałem ich w systemie kilka i być może to powodowało jakieś problemy), antywirusowych itd. Odinstalowanie i ponowna ich instalacja. Głowy za rozwiązanie nie daję, ale jakiś początkowy trop niech będzie.
Niestety nic z tego nie wyszło. Generalnie nie mam żadnych udziwnień w systemie oprócz ClamTK i Firestartera. W poczcie Evolution nie robiłem żadnych filtrów. Całkiem nowa sytuacja dla mnie. Ostatnio były jakieś poprawki do evolution i pewnie one tak zadziałały.
Jak w razie czego przeinstalować Evolution. Czy wystarczy standardowe apt-get install evolution?
Włodek, zamiast pisać o błędzie w programie to sprawdź wcześniej czy jesteś właścicielem wszystkich plików i katalogów? Czy masz prawo do usuwania czy tylko do zapisu?
Najprościej dodaj nowego użytkownika i skonfiguruj mu jakieś konto pocztowe i w tedy sprawdź czy działa.
To prawda nie mam uprawnień do niektórych katalogów. Jak utworzę wiadomość testową do siebie samego i z folderu wysłane skasuję ją do kosza, to mogę z kosza ją usunąć, ale gdy ta sama wiadomość przyjdzie to już nie mogę skasować jej z kosza.
Możecie mi w tym pomóc. Nie wiem gdzie szukać w którym katalogu tych plików? Mam książeczkę do poleceń basha więc sobie później z tym poradzę, tylko gdzie mam teraz szukać?
Edit
Na innym użytkowniku też się tak samo dzieje. Czyli jest taka sytuacja. Odbieram pocztę, która jest zapisywana w katalogu odebrane. Gdy kasuję tą wiadomość trafia ona do kosza, z którego już nie mogę jej usunąć. Ciekawa sytuacja jest z folderem wysłane, bo z niego jak wiadomość trafia do kosza to można ją z niego usunąć. Jakieś jeszcze macie rady? Macie też takie przygody po aktualizacji z Lennego do Squeeza?