Zarz
Zarządzanie uŻytkownikami
Witam. Może to głupie ale tego nie wiem i za bardzo nie mogę znaleźć? Jak mogę sprawdzić z poziomu konsoli jakie są założone konta użytkowników?
Nie mogę znaleźć polecenie, które wyświetli mi listę kont użytkowników?
Nie mogę znaleźć polecenie, które wyświetli mi listę kont użytkowników?
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/passwd
Można teź: wtedy masz dostęp do haseł użytkowników i superużytkownika oczywiście zakodowanych jakimś algorytmem. W /etc/group masz grupy, czasami trzeba tam dopisać swojego użytkownika, żeby jakaś aplikacja zaczęła działać także, polecam analizę tych plików konfiguracyjnych.
cat /etc/shadow
cassius7, plik /etc/shadow jest plikiem z hasłami, jego uprawnienia nie pozwalają zwykłym użytkownikom ich odczytu nie bez powodu! Lista użytkowników najlepiej brać z /etc/passwd lub w większości przypadków:
ls -1 /home
@thecalve
jak słusznie napisałeś - w większości przypadków. Wystarczy, że skomplikujemy system katalogów domowych i Twój sposób nie zadziała. Wiem, ze to nie jest standard. Ale, zwłaszcza na serwerach korporacyjnych, często się to robi. Zresztą sam tak mam. Poza tym w /home nie masz użytkowników systemowych.
jak słusznie napisałeś - w większości przypadków. Wystarczy, że skomplikujemy system katalogów domowych i Twój sposób nie zadziała. Wiem, ze to nie jest standard. Ale, zwłaszcza na serwerach korporacyjnych, często się to robi. Zresztą sam tak mam. Poza tym w /home nie masz użytkowników systemowych.
Co masz na myśli z tym skomplikowaniem? Każdy Tomek ma swój domek jak mówi prastare przysłowie ;-)
lis6502@Nexus:/home$ ls -l
total 24
drwxr-xr-x 12 root root 4096 2009-03-30 00:08 ftp
drwxr-xr-x 85 lis6502 lis6502 4096 2009-04-08 11:44 lis6502
drwx------ 2 root root 16384 2009-02-16 16:51 lost+found
To zawsze się pokrywalis6502@Nexus:/home$ cat /etc/passwd |grep 6502
lis65021000:1000:lis6502,,,:/home/lis6502:/bin/bash