Witam, pytanie tak jak w tytule. Jak wiele osób tak i jak korzystam z internetu radiowego od jednego z dostawców.
Wczoraj gdzieś przeczytałem, że można na ruterze (komputerze) zainstalować sniffer i kontrolować przepływające dane.
Chciałbym sprawdzić (o ile to możliwe) czy mój dostawca internetu nie sprawdza np. co ja robię w internecie
Jak to zrobić?
Jak sprawdzi
Siemka.
Oczywiście że można sobie wrzucić sniferka na ruter. Sam kiedyś o tym myślałem w celach edukacyjnych ale mam za mało pamięci na ruterze.
Z wykrywaniem czegoś takiego nie jest łatwo ale może ten artykuł w czymś Ci pomoże. W sumie jest o lanie, ale po wifi i tak dostajesz pewnie IP po DHCP, więc to taki lan po radiu. Przynajmniej mi się tak wydaje, jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Pozdrawiam.
Oczywiście że można sobie wrzucić sniferka na ruter. Sam kiedyś o tym myślałem w celach edukacyjnych ale mam za mało pamięci na ruterze.
Z wykrywaniem czegoś takiego nie jest łatwo ale może ten artykuł w czymś Ci pomoże. W sumie jest o lanie, ale po wifi i tak dostajesz pewnie IP po DHCP, więc to taki lan po radiu. Przynajmniej mi się tak wydaje, jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Pozdrawiam.