xfce 4.6.0 - jak zainstalowa
-
- Beginner
xfce 4.6.0 - jak zainstalować na Debianie testing?
Witam. W jaki sposób mogę zainstalować xfce w wersji 4.6.0 na Debianie testing? Tylko ze źródeł?
- szmergiell
- Beginner
Szczerze, to sam nie próbowałem. Jednak jak zajrzałem do experimental, to tam nadal nie ma spełnionych wszystkich zależności w związku z XFCE4.6. Dlatego na tę chwilę jedynym rozwiązaniem wydaje się instalacja ze źródeł... bądź pokorne czekanie na pojawienie się w repozytoriach.
Tylko, o ile dobrze pamiętam, przy kompilacji konieczne jest pozbycie się XFCE zainstalowanego z repozytoriów.
Jeżeli ktoś ma inne doświadczenia, to z chęcią wysłucham -- sam nie mogę się doczekać nowego XFCE
Tylko, o ile dobrze pamiętam, przy kompilacji konieczne jest pozbycie się XFCE zainstalowanego z repozytoriów.
Jeżeli ktoś ma inne doświadczenia, to z chęcią wysłucham -- sam nie mogę się doczekać nowego XFCE

Ja zainstalowalem na testingu XFCE4.6 z graficznych instalatorow do sciagniecia z http://www.xfce.org (jest tam rowniez dobre howto)
Niestety nie usunalem wczesniej xfce4.4.2, wiec teraz mam maly bajzel(jakby nakladaly sie na siebie, pomimo wybrania sesji xfce4.6):P I takie moje pytanie:
Instalowac juz umiem, wiec zainstaluje sobie jeszcze raz, tylko jak mam wywalic cale srodowisko graficzne?
Niestety nie usunalem wczesniej xfce4.4.2, wiec teraz mam maly bajzel(jakby nakladaly sie na siebie, pomimo wybrania sesji xfce4.6):P I takie moje pytanie:
Instalowac juz umiem, wiec zainstaluje sobie jeszcze raz, tylko jak mam wywalic cale srodowisko graficzne?

Hej,
tu jest temat o instalowaniu z experimental http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=54.
Atendi, co do usuwania to najłatwiej ci będzie włączyć jakiegoś synaptica bądź aptitude i wyszukać wszystko co ma w nazwie xfce4 i usunąć to (w aptitude usuwanie to ,,-'' lub ,,_'' , potem ,,g'' żeby wykonać). Po wszystkim warto zrobić:żeby usunęło niepotrzebne paczki.
tu jest temat o instalowaniu z experimental http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=54.
Atendi, co do usuwania to najłatwiej ci będzie włączyć jakiegoś synaptica bądź aptitude i wyszukać wszystko co ma w nazwie xfce4 i usunąć to (w aptitude usuwanie to ,,-'' lub ,,_'' , potem ,,g'' żeby wykonać). Po wszystkim warto zrobić:
Kod: Zaznacz cały
apt-get autoremove
boorasek pisze:Hej,
Atendi, co do usuwania to najłatwiej ci będzie włączyć jakiegoś synaptica bądź aptitude i wyszukać wszystko co ma w nazwie xfce4 i usunąć to (w aptitude usuwanie to ,,-'' lub ,,_'' , potem ,,g'' żeby wykonać). Po wszystkim warto zrobić:żeby usunęło niepotrzebne paczki.Kod: Zaznacz cały
apt-get autoremove
dpkg -l |grep xfce4
Samo wylistowanie nic nie da, poza tym pomija niektóre paczki (nie będą wyświetlone np. te związane z thunarem). Początkujący użytkownik być może woli zrobić wszystko z automatu zamiast usuwać w zasadzie paczka po paczce. Aptitude lub synaptic takie zadanie ułatwi. Oczywiście twoje rozwiązanie też można zautomatyzować pobierając to co zwróci: i wrzucić to ,,xargsem'' do ,,dpkg -r''. Nie ma potrzeby dyskutować co jest lepsze, zasugerowałem tylko moim zdaniem te najszybsze.
dpkg -l | grep xfce4
Czy jest to przestępstwo? Jeżeli program posiada łatwe i zrozumiałe do wykorzystania funkcje i jest dostępny to dlaczego z niego nie skorzystać.PhockouS pisze:Po co mieszać w to jakiegoś Synaptica
Korzystanie z synaptica jest to najprostszy i najbardziej zrozumiały sposób zapoznania się z bogactwem dostępnego oprogramowania pod Debianem.
Od siebie dorzucę że Synaptic nieraz ratował mi skórę w gdy system tonął w morzu zależności. Głównie chodziło o mieszanie dystrybucji i wymuszanie konkretnych wersji pakietów. Także z czystym sumieniem można powiedzieć, że to doskonałe narzędzie zarówno dla przeciętnych klikaczy jak i dla administratorów.