Witam.
Mam pytanie do szanownego grona. Otóż ostatnio dwa adresy w mojej sieci notorycznie mi zaśmiecają całego ,,broadcasta'', w związku z czym pojawia mi się masa kolizji w sieci i diametralnie spadła niezawodność. Po kiego grzyba mi takie koncentratory, to nie wiem, w związku z czym ukarałbym takie hosty jakąś blokadą. Tylko nie wiem jak to zrobić. Próbowałem iptables, ale ciągle odbieram przez ,,wireshark'' pakiety od tych hostów. Wyłączenie kabelków raczej nie wchodzi w grę, może faktycznie iptables, ale z jakąś inną komendą i flagami?
Będę rad z udzielonych opinii.
Skuteczna blokada adresów IP
Wpisałem np.:
A tutaj wycinek z wiresharka:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/816 ... 1f697.html
Widać cały spam rozgłoszeniowy z tego adresu IP.
Kod: Zaznacz cały
sudo iptables -I INPUT -s 192.168.0.34 -m mac --mac-source 00:1A:4B:6A:8D:E2 -j DROP
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/816 ... 1f697.html
Widać cały spam rozgłoszeniowy z tego adresu IP.
Blokujesz połączenia między swoim uroczym Ubuntu a tym adresem, ale on wysyła do wszystkich w sieci. Sniffer go widzi bo podszywa się za innych. Musisz więc rozwiązać problem bezpośrednio na tym hoście albo na pierwszym koncentratorze bądź przełączniku (jeżeli jest zarządzalny). Spróbuj skrócić mu maskę.
W ustawieniach tego hosta, tylko wtedy nie będzie on widział innych w sieci. Może przez Twoje DHCP dostaje adres. Skrócenie maski na routerze może nić nie dać jeżeli nie jest to pierwsze ogniwo na jego drodze do innych hostów w sieci. Ale to już zależy od konfiguracji sieci, bo właściwie nic o niej nie wiem.
No właśnie tu jest kolejny problem, bo taki przełącznik Cisco zajmuje naprawdę sporo miejsca, kiedy taki normalny można powiesić na ścianę - do tego pobierają znacznie mniej energii i są zdecydowanie bardziej ciche.lolleq pisze:Na allegro kupujesz teraz zarządzalne przełączniki z wysokiej półki za grosze - np. Nortel/Bay Networks lub porównywalne w okolicach 200 PLN, trzeba tylko mieć na nie trochę miejsca.Finarfin pisze:Niestety przełączniki w sieci są dość badziewne, a więc nie do zarządzania...
No, ale tyle w kwestii nie na temat. W wolnej chwili wyliczę najbardziej optymalną maskę dla sieci i powinno zadziałać. Przynajmniej nie będzie mi ten host aż tak mocno domeny zaśmiecał.