Mini-programik w oparciu o komend

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Hmm może wystarczą same akcje? Sprawdź czy twój menadżer plików obsługuje akcje [Thunar i Nautilus na pewno to robią]. Przykładowo dla Thunara skonfigurowanie takiej akcji:

Kod: Zaznacz cały

rar a -m0 -s -v209715200b %n.rar %N
Spowoduje, że po jej wybraniu utworzone zostanie archiwum o nazwie takiej jak pierwszy z zaznaczonych plików + rozszerzenie rar, zawierające wszystkie zaznaczone pliki, dodatkowo zostanie podzielone na woluminy po 200 mega.
mekosx
Beginner

Post autor: mekosx »

grucha pisze:Hmm może wystarczą same akcje? Sprawdź czy twój menadżer plików obsługuje akcje [Thunar i Nautilus na pewno to robią]. Przykładowo dla Thunara skonfigurowanie takiej akcji:

Kod: Zaznacz cały

rar a -m0 -s -v209715200b %n.rar %N
Spowoduje, że po jej wybraniu utworzone zostanie archiwum o nazwie takiej jak pierwszy z zaznaczonych plików + rozszerzenie rar, zawierające wszystkie zaznaczone pliki, dodatkowo zostanie podzielone na woluminy po 200 mega.
A jak się to konfiguruje? Używam nautilusa.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

W Gnome: System/Preferencje/Nautilus Actions Configurator, albo wywołać poleceniem: nautilus-actions-config
Nie używam Nautilusa, więc nie wiem czy ta akcja będzie wyglądać identycznie czy nieco inaczej, w każdym razie jakaś informacja które zmienne jak się oznacza powinna tam być. Skonfigurowane akcje będą dostępne pod prawym klawiszem.
mekosx
Beginner

Zrobiłem coś takiego, ale po kliknięciu nic się nie wyświetla, ani w katalogu z plikiem nic się nie pojawia:
Obrazek

Pomyślałem, że może trzeba odpalić to w okienku terminala, ale taka kombinacja też nie działa, wyświetla się okienko xterm ale zaraz znika:
Obrazek

Tak wygląda legenda:
Obrazek
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

mekosx pisze:Z tego co wiem chyba żadna nakładka graficzna dla linuxa nie istnieje,
Krusader obsługuje i kilka innych też.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... hlight=rar
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Hmmm akcja wydaje się być poprawna, choć może niech lepiej wypowie się osoba używająca Nautilusa.
tydell

Post autor: tydell »

Co do akcji to zmienna path. Wpisz zamiast ,,rar'' pełną ścieżkę do tego programu, czyli pewnie jakieś /usr/bin/... itd.
mekosx
Beginner

Akkon pisze:
mekosx pisze:Z tego co wiem chyba żadna nakładka graficzna dla linuxa nie istnieje,
Krusader obsługuje i kilka innych też.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... hlight=rar
£ał, ten program który tam jest podany akurat dla mnie nie pasuje (jest pod KDE), ale ten skrypt basha jest świetny, działa świetnie :-P
Dzięki
ODPOWIEDZ