Jestem początkującym użytkownikiem Debiana. Zainstalowałem go kilka dni temu i chciałbym trochę ten system ogarnąć. Jednak do tego potrzebowałbym połączenia z Internetem, którego na Linuksie nie mam, teraz piszę z Windowsa. Problemem jest, z tego co się na razie dowiedziałem, karta sieciowa. Debian jej nie widzi (chyba nie ma do niej sterowników). Postanowiłem zatem owe sterowniki zainstalować i wreszcie połączyć się z internetem, żeby nie musieć co 5 minut restartować komputera, kiedy nie wiem jak coś zrobić.
No i tutaj zaczęły się schody. Jako, że połączenia z Internetem nie mam na Debianie, nie mogę skorzystać z repozytoriów - wszystko co chcę zainstalować ściągam na pendrive'a pod Windows, a później staram się uruchomić na Debianie. Dowiedziałem się, że aby zainstalować sterowniki, potrzebuję managera sterowników - wybrałem ndiswrappera. Jednak przy próbie instalacji napotykam na problem z instrukcją make. Po rozpakowaniu paczki z ndiswrapperem i wykonaniu polecenia:
Kod: Zaznacz cały
./configure
Jako, że jestem nowy na tym forum, proszę również o dość ulgowe traktowanie. Jeśli potrzeba więcej informacji, to mogę je oczywiście dostarczyć. Będę wdzięczny za każdą otrzymaną pomoc.
Serdecznie pozdrawiam - rogi.