alias snd-card-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel index=0
options snd-hda-intel model=3stack-dig ==> ten wpis
Ponieważ nie było efektu, i dlatego też że to właśnie ten plik jest modyfikowany prze "alsaconf"
Dalej nie ma dzwięku
Mnie zastanawiają te prefixy index=-2index=0 -->co to znaczy
nie byłem w stanie zainstalować nowszej alsy. Teraz jeszcze tylko kamerę muszę ustawić i kartę wi-fi. Wi-fi, działa w Fedorze więc może znajdę tam odpowiedź. Wprawdzie mogłem pobrać jądro 2.6.27 i skompilować zamiast porywać się na Sida, ale skoro już mam Sida to go przetestuje.
Witam
Pozwoliłem sobie podłączyć sie do tematu bo mam problem w FS3540. Dźwięk jest ale wbudowane mikrofony nie działają. Przewertowałem już to forum i mimo stosowania porad nadal mnie nie słychać w SKYPE np.
W moim laptopie też jest Intel HDA Realtek ALC888. Czemu nie widać u mnie HDMI choć je mam?
PS.
Wi Fi u mnie działa też z nim walczyłem i nowy kernel zadziałał
Spróbuj załadować któryś z tych modułów co ilin mi radził do /etc/modprobe.d/alsa-base
U mnie na Fedorze to pomogło, a w Debianie pojawiły się nowe kontrolki w kmixie między innymi mikrofonu. krystianf możesz jeszcze powiedzieć czy po kompilacji jądra musiałeś instalować alsę ze źródeł, czy może wersja sama się zmieniła? Właśnie kompiluję jądro.
Alse kompilowałem ze źródeł. Szukając rozwiązania mojego problemu korzystałem z: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=85278#85278
bo ten laptop ma podobny wynik lspci do mojego. A tak w ogóle to jak podepnę mikrofon do gniazda taki zewnętrzny to działa dobrze i wybór wejścia w Alsamixerze też działa. Mam tam do wyboru line, mic-front i mic i tylko jak wybiorę mic to mogę nagrać głos z mikrofonu - tego zewnętrznego. Z tymi wpisami w /etc/modprobe.d/alsa-base powalczę jutro i dam znać. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-04-06, 11:14 ]
Rozwiązanie problemu mikrofonu w Fujitsu Siemens PI3540
w /etc/modprobe.d/alsa-base.conf dodać wpis