konfiguracja domeny - webmin

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
JanuszTracz

konfiguracja domeny - webmin

Post autor: JanuszTracz »

Witam, zainstalowałem webmina i nie potrafię teraz podpiąć domeny. Mam dwa adresy ip i domenę. Co teraz zrobić? Jak ją podpiąć żeby wszystko poprawnie działało?

Pozdrawiam
Janusz Tracz
gajosew

Post autor: gajosew »

Ja to bym tego webmin-em nie robił ale stary jestem i moge sie nieznać ;-)
kurdak

Post autor: kurdak »

Jeżeli chodzi o obsługę domen to polecam Ci Virtualmin, jest darmowy, instalacja jest banalna i obsługuje maile i wszystko co możesz sobie wymarzyć, konfiguruje wszystkie usługi sam. Współpracuje z webmin'em.
Polecam zainstalować na świeżo zainstalowanym Debinie.

Pozdrawiam.
JanuszTracz

Nie no, nie potrafię podpiąć tej domeny. Nie rozumiem w ogóle tego systemu, cały dzień czytam szukam i nic.
gajosew

Post autor: gajosew »

dns na Twoim serwerku chodza ?
JanuszTracz

Tzn. chciałbym tylko podpiąć domenę pod moją stronę. Mam 2 IP i teraz wystarczy, że wpiszę je na stronie, u której zakupiłem domenę? Czy coś jeszcze muszę zrobić na serwerze?
kurdak

Post autor: kurdak »

Więc tak sprawa jest prosta, zakładam że pod jednym IP masz postawiony serwer z jakimś tam apache tak?
Jeśli tak to musisz podać IP tam gdzie kupiłeś domenę. Przy czym ważne jest żebyś miał odblokowane porty na ruterze oczywiście jeśli taki posiadasz.
Rad
Member

Post autor: Rad »

Wpisujesz adres ip maszyny, na której uruchomiony jest named obsługujący twoją domenę. Jeżeli nie potrafisz poradzić sobie z obsługą serwera dns, to załóż konto na freedns.sgh.waw.pl, w konfiguracji domeny na nazwa.pl wpisz fns1.sgh.waw.pl, fns2.sgh.waw.pl, a plik strefy domeny konfiguruj sobie przez przejrzysty interfejs www na stronie freedns.sgh.waw.pl.
ODPOWIEDZ