[+] R

Pomoc dotycząca instalacji systemu
swiderr

[+] Ręczny wybór partycji przy instalacji Debiana

Post autor: swiderr »

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Na samym początku proszę o wyrozumiałość, gdyż jestem początkującym użytkownikiem (tak właściwie to nawet nie zdążyłem nim być).

Chciałem zainstalować Debiana korzystając z poradnika velmafii. W tym celu zaopatrzyłem się w płytkę z wersją testową Squeeze dla i386 (z gnome). Dysk miałem podzielony na dwie partycje: systemową i magazynującą dane. Nie chciałem jeszcze rozstawać się z Windowsem, więc postanowiłem sformatować partycję systemową, podzielić ją na dwie części i na jednej zainstalować ponownie Windowsy, a na drugiej Debiana (drugiej partycji z danymi nie ruszałem). Po zainstalowaniu Windowsa, włożyłem płytkę z Debianem i w poradniku dochodzę do sytuacji, w której mam wybrać partycjonowanie ręczne. Po wybraniu tej opcji pojawia się pasek postępu, który zawiesza się na 52%. Próbowałem z innymi płytkami, jednak bezskutecznie, ciągle pojawiał się ten sam problem.

Czy ktoś wie czego co jest tego przyczyną? Przepraszam, jeśli pominąłem rozwiązanie już istniejące na forum. Znalazłem tylko jeden temat, który mógłby dotyczyć mojego problemu, jednak nie znalazłem w nim konkretnego rozwiązania. Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc, proszę o podanie jak najprostszego rozwiązania.

Z góry dziękuję za pomoc.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

swiderr pisze:eśli ktoś byłby w stanie mi pomóc, proszę o podanie jak najprostszego rozwiązania.
Nie partycjonuj podczas instalacji. Zrób to wcześniej korzystając z którejś z tzw. narzędziowych dystrybucji typu live-cd i dopiero wtedy instaluj. Spis najpopularniejszych masz tutaj:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=10199
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

@Akkon,

Przecież On ma już spartycjonowane, a jedynie, z tego co rozumiem, nie może wybrać partycji w instalatorze debiana.

@swiderr, Hmm... gdzie zainstalowałeś Windowsa? Ja podobne "kwiatki", miałem jak zainstalowałem, kumplowi Windowsa, na innej partycji niż pierwsza podstawowa. Grub, też nie chciał się ładować.

Spróbuj też płyty, z wydania stabilnego Lenny 5.0.
swiderr

Mam partycje C (Windows), D (pusty, ale tu chcę mieć Linuksa) i E (dane).
Gdy chcę wybrać partycjonowanie ręczne (bo chcę podzielić samą partycję D na mniejsze (możliwe) na /boot, /home itp) i wcisnę enter to przewija się pasek postępu i na 52% się zatrzymuje. Próbowałem też z Lennym, ale testowym i efekt był taki sam. W nocy ściągnę stabilnego i powiem czy pomogło.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

swiderr, pobierz sobie wcześniej taką wersję >livecd< i nagraj obraz iso na płytkę cd.
Uruchom program Qparted i przygotuj dysk pod instalację. Zapoznaj się z dokumentacją jak korzystać z programu na stronie (wystarczy przejrzeć obrazki).
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Zaraz, zaraz, popraw mnie jeśli się mylę. Założyłeś najpierw dwie partycje, z których pierwsza (systemowa) była podstawowa, a druga (z danymi) rozszerzona. Następnie zlikwidowałeś partycję podstawową i w jej miejsce stworzyłeś DWIE partycje (obie ntfs).
Po pierwsze - ja bym usunął (nawet z poziomu Windowsa) partycję, którą określiłeś jako D (tą "na Linuksa), zostawiając ten obszar nie podzielony. Po drugie - napisz, czy przechodzi wykrywanie dysków w instalatorze. Po trzecie - w miejscu obecnej partycji D będziesz mógł stworzyć MAKSYMALNIE DWIE partycje (podstawowe). Radzę jedną przeznaczyć na swap, a drugą na główny system plików (/).
Jeśli mimo tego nie da się nic osiągnąć, napisz.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

iria pisze:@Akkon,
Przecież On ma już spartycjonowane
No właśnie nie ma:
swiderr pisze:Gdy chcę wybrać partycjonowanie ręczne (bo chcę podzielić samą partycję D na mniejsze
swiderr, podałem Ci już rozwiązanie Twojego problemu. Użyj programu Gparted z jakiejkolwiek dystrybucji live-cd. Spis najpopularniejszych i najlepszych podałem Ci w linku.
Ister pisze:Założyłeś najpierw dwie partycje [...]
Po pierwsze - ja bym usunął (nawet z poziomu Windowsa) partycję, którą określiłeś jako D (tą "na Linuksa), zostawiając ten obszar nie podzielony. [...]
Po trzecie - w miejscu obecnej partycji D będziesz mógł stworzyć MAKSYMALNIE DWIE partycje (podstawowe).
Jeśli już mamy analizować działania autora wątku, to należy powiedzieć, że zupełnie niepotrzebnie likwidował dotychczasową partycję Windows. Korzystając z podanych przez nas narzędzi mógł zmienić strukturę tej partycji bez jej likwidowania, co zaskutkowało koniecznością ponownej instalacji Windowsa.
Odnosząc się już bezpośrednio do Twoje rady, to zupełnie nie rozumiem dlaczego zalecasz likwidację partycji D i tworzenie na niej partycji podstawowych? Wystarczy zmienić system plików tej partycji na "linuksowy" i wydzielić z niej tyle partycji ile będzie potrzeba (m.in. dwie dla systemu i swap'a, bezpieczniej i efektywnej trzy dla '/'; '/home' i swap).
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

O ile mnie pamięć nie myli można założyć maksymalnie 4 partycje podstawowe, w tym jedna z nich jest przeznaczona pod partycje rozszerzone. Oczywiście partycji rozszerzonych może być ,,dużo". Windows domyślnie ,,radzi" postawienie pierwszej partycji jako podstawowa i kolejnych jako rozszerzone.
O ile mnie pamięć nie myli modyfikowanie rozmiaru partycji podstawowej obsługującej partycje rozszerzone jest wprawdzie możliwa, ale wcale nie taka banalna (nie odważyłbym się tego robić bez backupu wszystkich posiadanych tam danych) Natomiast poza tą partycją tworzyć możemy jedynie partycje podstawowe.

Mogę się mylić, nie próbowałem tworzyć partycji rozszerzonej na obszarze nieprzydzielonym do żadnej partycji głównej (w tym do tej zajmującej się partycjami rozszerzonymi). Ale ,,tak mnie uczyli".

A co do sugestii likwidowania partycji. Jeśli ma zmieniać rozmiar partycji, dzielić na mniejsze, zmieniać system plików, to według mnie prościej usunąć tą partycję i w jej miejsce założyć nowe. Ale... Każdy robi jak lubi...
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

@Akkon: Kolega sprecyzował dopiero po moim poście, ale masz rację. Przepraszam.

Jego problem to, też niemożność wejścia w opcję partycjonowania w samym instalatorze. Miałem tak, jak instalowałem u kumpla, na laptopie Asusa. Z tego co pamiętam pomógł wybór innego trybu instalacji. Chyba użyłem "graficznego experta', ale najlepiej sprawdzić wszystkie tryby.

@swiderr: Ile masz ramu? Co najmniej 1GB? Jeśli tak, to nie baw się w rozdrabnianie tej partycji tylko instaluj wszystko na jednej, bez partycji wymiany.
swiderr

Problem rozwiązany.

Usunąłem partycję D, która stała się wolną przestrzenią i przy instalacji nie było żadnych problemów. Przestrzeń podzieliłem na:
  • /boot
    /
    /home
    /swap
tak jak jest w poradniku velmafii. Wszystko śmiga.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, sprawiliście, że stanę się lepszym człowiekiem.
Pozdrawiam ;-)
ODPOWIEDZ