[+] Ustawienie czasu lokalnego w Debianie

Ogólne pytania dotyczące systemu
marc

[+] Ustawienie czasu lokalnego w Debianie

Post autor: marc »

Witam

Korzystam z Backtracka 4, który jest obecnie oparty na Ubuntu->Debianie i mam pewien irytujący problem.
Otóż zarówno w Windowsie, jak i w *BSD i w BIOSIE [na tym samym laptopie] czas jest wskazywany prawidłowo, lecz w Debianie zawsze jest pokazywana godzina dalej.
Przeczytałem tony dokumentacji, wygooglowałem wszystko, co tylko dało się googlować.
Nie są mi obce strefy czasowe (w tym i *-reconfigure tz*), adjtime, hwclock, ntp, ntpdate, rdate, itp. ¯adne z powyższych nie działa, więc proszę mnie nie odsyłać do tematów pokrewnych wspomnianym.
Jeśli ktoś zna rozwiązanie tego problemu, to bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
marc

Edit:
Obylo się bez pomocy. Ustawiłem w /etc/rc.local następujace parametry:

Kod: Zaznacz cały

/sbin/hwclock --hctosys --directisa
Bo pomyślałem:
dlaczego to Linux ma mi cokolwiek wpisywać w ustawieniach zegara systemowego, a nie pobierać te informacje od sprzętu?
Pozdrawiam.
marc
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Był długi wątek na forum związany z błędnym wskazywaniem czasu na laptopach. Kilka wskazówek.
Optymalnym rozwiązaniem dla autora postu było zainstalowanie ntp. Podobnie postąpiłem i mam spokój z przestawionym czasem na laptopie.

Pozdrawiam
sj65
marc

Post autor: marc »

To również uczyniłem - bez rezultatu. I jak już napisałem, wprowadzałem w życie dosłownie wszystkie pomysły, również i ten. Pomógł ostatni, więc temat zamknięty.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ