[+] Logi systemowe - dost

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
greg23

[+] Logi systemowe - dostęp do logów, analizowanie błędów

Post autor: greg23 »

Po reinstalacji systemu w wersji stabilnej wersji Lenny, po zainstalowaniu kilku pakietów i lekkiej konfiguracji systemu, podczas uruchamiania systemu wykazuje jakiś błąd. Tu się zaczyna problem. Otóż nie potrafię wyłowić co to za błąd.

Zauważyłem, że jest podane (warning) przy jednej z linii. Ale ekran zbyt szybko zrzuca treść i nie potrafię go zastopować (Pause/break).

Próbowałem po uruchomieniu środowiska użyć aplikacji do wyświetlania logów, ale podaje ona komunikat, że jest błąd... piszę z pamięci dlatego mogę być niedokładny: błąd podawany przez dziennik systemowy / logów podaje że z gnome-log.--..., gromit, TCP jest coś nie tak.

Daje się oczywiście przejrzeć logi (nie wiem czy błąd nie wpływa jakoś na wyświetlenie wszelkiego typów logów), próbowałem wyszukać odpowiednia frazę: (warning), ale bez rezultatów.

Wiem, że ciut chaotycznie może to wyglądać, ale nie mam akurat dostępu do mojej maszyny z Linuksem, a zżera mnie ciekawość, co jest nie tak.

Dziękuje z góry porady.
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... i+startowe
ArnVaker odpowiedział. Wydaje mi się, że niedawno też o tym było.

Pozdrawiam
sj65
greg23

Post autor: greg23 »

Dziękuję za pomoc.

Okazało się przy okazji, że trzeba było zrobić aktualizację gksu do Squeeze, w Lennym są jakieś błędy.
ODPOWIEDZ