[+] CBQ i nie dzia

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
shadow_g

[+] CBQ i nie działajace limity

Post autor: shadow_g »

Witam. Jestem nowym użytkownikiem, a to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

Moja struktura sieci

Kod: Zaznacz cały

/---eth1(ip.192.168.0.1) --- (AP_01) ---klijenci po wi-fi
WAN(eth0-DSL) ---linux(mój serwer) 
                                                \---eth2(ip.192.168.1.1) --- (AP_02) ---klijenci po wi-fi
AP są to urządzenia fizyczne ustawione jako przezroczyste. Ich adresy IP są standardowe jakie były ustawione fabrycznie, DHCP na AP_01 i AP_02 są powyłączane
  1. Na serwerze mam zainstalowane DHCP i przydzielam użytkownikom IP po adresach MAC kart sieciowych - wszystko poprawnie i po wpisaniu arp pokazuje mi adres użytkownika i jego mac karty użytkownika, adresu AP nie widać.
  2. Zainstalowałem squida 2.7 i ustawiłem jako transparent w iptables wpisałem:

iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8080
    tu się pojawia problem a mianowicie musze w przeglądarce wpisać adres serwera proxy bo inaczej nie działa internet.
  3. Do tego dorzuciłem CBQ i zrobiłem podział łącza na usługi i tu też się pojawia problem, a mianowicie po wpisaniu regułek na ograniczenie transferu przycina mi zawsze na prędkość pobierania na około 100Kbit, a upload przycina tak jak ustawiłem pliki konfiguracyjne poniżej:

DEVICE=eth1,100Mbit,10Mbit
    RATE=1500Kbit
    WEIGHT=150Kbit
    PRIO=5
    RULE=:80,192.168.0.0/24
    RULE=:8080,192.168.0.0/24

DEVICE=eth0,100Mbit,10Mbit
    RATE=150Kbit
    WEIGHT=15Kbit
    PRIO=5
    RULE=IP_XX.XX.XXX.XXX,

W eth0 musi być podany ip od TPSA bo inaczej też nie ogranicza łącza.
    Ustawienie limitów w tej samej konfiguracji, dhcp i squida tylko na innym serwerze i zamiast eth1 i eth2 są ath0 i ath1 (karty na chipsecie atherosa ustawione za pomocą madwifi w trybie Master) działa bez problemu. Natomiast na nowym serwerze gdzie są już karty zwykłe ethernetowe eth1 i eth2, do których podpinam AP sprzętowe nie chcą działać limity.
    Nie mogę dojść gdzie w czym może być problem.

[Dodano: 2009-03-21, 21:44]
Problem rozwiązałem sam, wszystko działa tak jak chciałem.

[ Dodano: 2009-03-22, 17:46 ]
Temat można uznać za zamknięty, prawdopodobnie problem tkwił w przekierowaniu na squida
ODPOWIEDZ