Witam.
Proszę o radę, może akurat ktoś podsunie mi ciekawy pomysł. Podczas instalacji Debiana dysk podzieliłem na 4 partycje. Dwie są NTFS z Windowsem, trzecia ext3 z Linux oraz czwarta swap. Niestety zaczyna mi brakować miejsca na ext3 a tam mam cały system plików Linuksa, który użytkuję na co dzień. Postanowiłem wyrzucić drugą partycję ntfs, ponieważ praktycznie nie korzystam z Windowsa i zrobiłem formatowanie jej na ext3.
Problem jest teraz taki, jak podłączyć tą partycję, aby obecnie używany katalog /home został przeniesiony na tą nową partycję, aby ona była podstawową do przechowywania katalogu /home. A może macie inne pomysły i rozwiązania. Bardzo proszę o jakieś rozwiązanie, bo nie chcę przypadkowo uszkodzić sobie poprzez złe wpisy plików konfiguracyjnych.
Pozdrawiam.
Zmiana po
pyknij w konsoli sobie, będziesz widział jakie partycje sa aktualnie zamontowane
jak załozyłes system plików na tej partycji to dopisz dobie ją do /etc/fstab
dla przykładu:
a potem wydaj polecenie
i w konsoli powinienes zobaczyć, ze nowa partycje została zamontowana
Kod: Zaznacz cały
mount
dla przykładu:
/dev/hda3 /home ext3 defaults 0 2
mount -a && mount
Ja bym zrobił to tak:
1 zamontował nowa partycje:
2 skopiował na nia zawartość home
3 dodał nową partycje do /etc/fstab
4 reboot
oczewiście sdx zamień na oznaczenie swojej nowej partycji
1 zamontował nowa partycje:
mount /dev/sdx /jakiskatalog
cp -ax /home/* /jakiskatalog/
/dev/sdx /home ext3 defaults 0 2
oczewiście sdx zamień na oznaczenie swojej nowej partycji
Dzięki. Mi właśnie chodzi oto, abym nadal korzystał z danych, które są w home obecnie, czyli skopiuje. Pytanie tylko co będzie ze starym home, skąd Linux "wie", gdzie jest jego podstawowy home, w którym zakłada katalogi użytkowników, czy nie nastąpi sytuacja gdzie będzie miał dwa home na dwóch partycjach?