Witam. W miejscu pracy postawiłem serwer na Debianie. W sieci jest jeszcze 20 klientów. Schemat wyglada mniej więcej tak: £acze internetowe -> router z wifi -> SERVER -> klienci. Klienci mają 2 systemy windows i linux - do wyboru na jakim kto lubi. Cała sprawa polega na tym, aby w gdm lub w logowaniu windows po wpisaniu uzytkowanika i hasła na obojetnie jakim kliencie, uzytkownik dostał swój pulpit (tapeta ikony dokumenty zawartość homa/moich dokumentów) tak aby mógł pracowac na jednostce na swoich prywatnych ustawieniach. Czy takie cos jest w ogole mozliwe do zreazlizowania. Na serwerze stoi debian z serverem dhcp samba apachami i mozna tam zainstalowac cokolwiek trzeba.
ps. jezeli taki temat juz był to przepraszam, ale nie miałem nawet pojęcia pod jakim hasłem szukać.
Pozdrawiam.
praca na serwerze z klienta windows
hmmm

zrobione na sambieLogowanie do Domeny Windows NT
Korzystanie z jakiś dodatkowych funkcji Otoczenia Sieciowego pewno wydaje ci się czymś abstrakcyjnym, ale właśnie te funkcje dodają smaczku do całej zabawyzwanej Logowaniem do Domeny.
Proces Logowania do Domeny wykonuje automatycznie parę ciekawych rzeczy czyli:
Synchronizuje czas naszego komputera z serwerem (a ten z kolei jest synchronizowany z Serwerami Czasu w Internecie)
Podłączy najważniejsze katalogi z Archiwum jako nasze dyski (o literach "M", "N", "O", "P")
Zweryfikuje nasze hasło i login już podczas uruchamiana Windowsa, nie pozwalając się załogować z błędnymi danymi (taka odrobina bezpieczeństwa w świecie starszych. Windowsów.
W Windows z linii NT oraz Samba/Unix pozwoli przypisywać prawa do udostępnień na Twoim komputerze poszczególnym użytkownikom Domeny Windows NT, a nie tylko lokalnym użytkownikom istniejącym w twojej maszynie
W Windows 95/98/Me pozwoli używać kontroli dostępu na poziomie użytkownika do udostępnionych zasobów, lista dostępnych użytkowników będzie pobrana z Domeny Windows NT
Możesz używać profili wędrujących (mobilnych).