Dwa systemy na laptopie Toshiba: Vista + Debian

Pomoc dotycząca instalacji systemu
czeki

Dwa systemy na laptopie Toshiba: Vista + Debian

Post autor: czeki »

Witam. Od jakiegoś już czasu używam Debiana na komputerze stacjonarnym, teraz postanowiłem zainstalować go również na laptopie. Mam sprzęt toshiby z serii satellite. Mam tam Windowsa Vistę. Trzy podstawowe partycje w ntfs (systemowa, ukryta regeneracyjna, oraz data). Wyobrażam sobie to tak, że z partycji "data" wydzielę wolne miejsce (domyślam się, że da się to zrobić instalatorem Debiana) i na nim utworzę partycje linuksowe. Ale tu problem. Partycji podstawowych może być cztery, tak? A ja mam już trzy. Więc ni jak idzie pogodzić to z partycjami ,,/boot'' i ,,/''.
W jaki sposób skonfiguować/utworzyć partycje na dane aby była widoczna i używalna dla Linuksa i Visty?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Czeki.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
czeki

Dziękuję za szybką odpowiedź.

A co z partycją z danymi? Zdaje się, że Linux ma problemy z ntfs. Wybrać fat32 aby radził sobie i Windows i Linux?
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
beel
Beginner

Post autor: beel »

Do wydzielenia miejsca na partycji polecam np. GParted na liveCD, ale nie ma problemu przy instalacji systemu..

Jeśli chodzi o ntfs to tak jak przedmówca wskazał .. nie ma problemu z nią pod Linuxem. Każdy system plików ma swoje wady i zalety czy to fat32 czy ntfs. Ja wybrałbym na Twoim miejscu ntfs chociażby z tego powodu, że ntfs nie posiada ograniczenia systemu plików FAT, odnośnie max. rozmiaru pliku.
czeki

Dziękuję za sugestie, wydzieliłem miejsce gpartem i biorę się za instalacje.

Pozdrawiam!
MacFlay

Post autor: MacFlay »

Cześć. Mam Toshibę satelite A300 i powiem tak, miałem dwie partycje i zainstalowałem Debiana. Na jednej dodatkowej ,,DATA'', druga to wiadomo Vista i trzecia to systemowa (jedna podstawowa zasada - nie formatuj dysku ,,data'' bo stracisz dane ,,recovery'').
ODPOWIEDZ