Jak wykona

Ogólne pytania dotyczące systemu
button
Beginner

Jak wykonać cofnięcie wersji bibliotek Qt4?

Post autor: button »

Witam Wszystkich,

Mam KDE 4.2.1.
Zrobiłem dziś aktualizację bibliotek Qt do wersji 4.5, z repozytoriów experimental. Niestety po tym zaczęły się cyrki z otwieraniem plików zawierających polskie znaki. Sprawa wygląda tak: przy otwieraniu pliku z menu programu np. z menu otwórz KWritera wszystko jest okej, można otwierać wszystkie pliki, natomiast z poziomu Dolphina, Konquerora czy Krusadera nie da się tego zrobić, dostaję informację, że takiego pliku nie ma. Wcześniej jeszcze Dolphin nie wyświetlał polskich znaków na belce ale po przekonfigurowaniu locales wszystko zaczęło grać. Z tym nie potrafię sobie poradzić, myślę że cofnięcia do wersji 4.4.3 pomoże, ale:

Kod: Zaznacz cały

apt-get -t unstable install
pokazuje mi, że już mam zainstalowaną najnowszą wersję pakietu.
Można by było wyrzucić najpierw te paczki i zainstalować jeszcze raz, tyle, ze w takim wypadku apt chce usunąć mi pół systemu.
Jest jakiś sposób zrobienia takiego cofnięcia wersji?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Kod: Zaznacz cały

apt-get install paczka/unstable  paczka/unstable...
Trochę rozumiem "owczy pęd", ponieważ sam też chcę spróbowac KDE4, ale ludzie pozwólcie, by trafio przynajmniej do sid'a.
button
Beginner

Post autor: button »

Dziękuję bardzo, działa, trochę dużo zabawy z wpisywaniem wszystkich potrzebnych paczek ale jak się bawić zachciało to teraz trzeba pocierpieć.

Co do owczego pędu. Ja tam się bawię i testuje, i całkowicie jesteś świadomy tego że coś mi się może wysypać. Słyszałem o problemach przy łączeniu KDE 4.2 z Qt w wersji 4.5 ale nie wiedziałem, że będą aż takie. Przekonałem się na własnej skórze, teraz już wiem.

A KDE z experimental działa miodzio, można testować ;)

Edit:
Niestety. Jak wpiszę mu wszystkie paczki, które chcę przywrócić z repozytorium Sida, chce mi wyrzucić chyba wszystko co ma w zależnościach qt4.
ODPOWIEDZ