Zainstalowałem ostatnio Debiana wersję Lenny i mam parę kłopotów, które nie mogę rozwiązać. Przeczytałem już chyba wszystkie informacje dostępne w Google, wszystko co się dało znaleźć jednak nie potrafię rozwiązać pewnych problemów:
- Mam Debiana na Laptopie IBM R50e, 512 Ram, Hdd 40. Chciałbym zainstalować kartę wifi (jest wbudowana) ale nie wiem jak bo cały czas mi błędy wyskakują. Jest to karta jakaś standardowa Intela. ¦ciągnąłem sterowniki i po wpisaniu ,,make'' czy ,,make install'' pojawiają mi się następujące błędy:
Jeśli ktoś mógłby to rozszyfrować i pomóc to byłbym wdzięczny. Dodam że nie jestem biegły w Linuksie i dopiero się uczę. Podawanie skomplikowanych komend bez objaśnienia nic mi nie pomoże.debian:/home/condor/Desktop/ieee80211-1.2.18# make
Checking in /lib/modules/2.6.26-1-686 for ieee80211 components...
find: `/lib/modules/2.6.26-1-686/build/': Nie ma takiego pliku ani katalogu
egrep: /lib/modules/2.6.26-1-686/build//.config: Nie ma takiego pliku ani katalogu
egrep: /lib/modules/2.6.26-1-686/build//include/linux/autoconf.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
find: `/lib/modules/2.6.26-1-686/build/': Nie ma takiego pliku ani katalogu
make -C /lib/modules/2.6.26-1-686/build M=/home/condor/Desktop/ieee80211-1.2.18 modules
make: *** /lib/modules/2.6.26-1-686/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.
make: *** [modules] Błąd 2
debian:/home/condor/Desktop/ieee80211-1.2.18# - Udało mi się jakoś wgrać Apache2. Strona jaka mi się wyświetla to
Super, tylko nie mogę znaleźć w żadnym pliku konfiguracyjnym gdzie mogę podmienić tą stronę na moją własną. Nie chce 5 stron dla każdego użytkownika tylko jedną dla tego komputera jeśli się wejdzie na jego IP. Gdzie można zmienić abym mógł wgrać własną stronę?"IT WORKS"
Ps. Ostatecznie udało mi się zmienić:
i podmieniłem na stronę z innym rozszerzeniem czyli *.htm i teraz wywala mi taki błąd:IT WORKS
Jak zrobić żeby czytał *.htm i *.html? Gdzie wrzucić tą stronę - bo tamtą to tylko podmieniłem, w którymś katalogu, a właściwie to powinienem wpisać do niej jakąś ścieżkę.Forbidden
You don't have permission to access /index.htm on this server.
Apache/2.2.9 (Debian) PHP/5.2.6-1+lenny2 with Suhosin-Patch mod_python/3.3.1 Python/2.5.2 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.0 Server at 192.168.1.3 Port 80 - PROFTPD. Mogę się zalogować jako użytkownik jakiego stworzyłem. Ale chciałbym także aby anonimowo bez hasła mogły się osoby logować i tylko przeglądać dane. Gdzie to wpisać?