Witam.
Mam Debiana 5.0. Zainstalowałem wszelkie paczki potrzebne do działania serwera www, mysql, ftp, i do tego webmina. Ale ftp (proftpd) ani webmin nie chcą mi działać. Wyświetla mi w przeglądarce, że w ogóle nie ma takiego serwera. Jakby były zablokowane porty ale jednak mysql, www działają.
FTP, webmin nie dzia
Re: FTP, webmin nie działa, - jak to naprawić?
To jak działa te www czy pokazuje, że niema takiego serwera ;-)stoperekk pisze:...Ale ftp (proftpd) ani webmin nie chcą mi działać. Wyświetla mi w przeglądarce, że w ogóle nie ma takiego serwera. Jakby były zablokowane porty ale jednak mysql, www działają.
Sam sprawdź czy działa (a nie przy starcie tylko), sprawdź czy firewall niczego nie blokuje (FTP korzysta z losowych portów >1024), sprawdź czy nasłuchuje na tych portach co oczekujesz, czy w logach na nic się nie skarży ;-) a samo działanie sprawdź z konsoli ftp ... może wszystko działa ale w konfiguracji ma coś nie wykonywalnego np. brak uprawnień itp..
Powodzenia :-)
Powodzenia :-)
Re: FTP, webmin nie działa, - jak to naprawić?
Sądzę, że nie mam firewalla bo nie ma takiego pliku czy katalogów. Jak wykonam:Jak się nasłuchuje?
Jestem niestety świeży.
Kod: Zaznacz cały
/etc/init.d/firewall
Jestem niestety świeży.
Kod: Zaznacz cały
# netstat -an | grep LISTEN
# lsof -i # Linux list all Internet connections
# socklist # Linux display list of open sockets
# sockstat -4 # FreeBSD application listing
# netstat -anp --udp --tcp | grep LISTEN # Linux
# netstat -tup # List active connections to/from system (Linux)
# netstat -tupl # List listening ports from system (Linux)