C++ Builder 6 t
C++ Builder 6 tło przycisków i liczby z klawiatury
Witam! Zrobiłem prosty kalkulatorek w C++ Builderze, chciałbym go trochę upiększyć poprzez wstawienie zamiast zwykłego szarego przycisku jakiś ładny kolorowy, bądź jakąś ładną teksturę. Chciałbym również abym mógł wpisywać liczby z klawiatury, a nie poprzez kliknięcie, wiem że trzeba dodać coś w zakładce Events, tylko nie wiem za bardzo co? Dziękuję za pomoc!
Pokombinuj w Events w OI i wartością OnKeyPress. Klikasz dwukrotnie w polu obok. Borland generuje zdarzenie. Teraz tam musisz zadeklarować jakiemu klawiszowi jaka wartość odpowiada. Ważne, żebyś zdarzenie generował dla formularza, a nie żadnego obiektu!
Jutro zainstaluję Borlanda C++ i wyślę Ci dokładnie jak to zrobić, jeśli do tej pory nic nie wymyślisz ;-)
Jutro zainstaluję Borlanda C++ i wyślę Ci dokładnie jak to zrobić, jeśli do tej pory nic nie wymyślisz ;-)

Wstawiłem w linijkę OnPressKey takie coś: np. dla dwójki:
Kod: Zaznacz cały
if (Key == '2')
BitBtn2Click(Sender);
Tak więc tak jak mówiłem wgrałem Borlanda. Rozwiązałem problem wczytywania liczb z klawiatury w następujący sposób: dla każdego przycisku BitBtn wygenerowałem akcję OnKeyPress i wstawiłem:
Oczywiście jeśli znak ma być wczytany do Edita, poprawiasz ostatnią linijkę:
W analogiczny sposób możesz wczytać dane do innych obiektów.
char keyString[25]; // tworzy tablicę znakową
keyString[0] = Key; // wczytujemy do tablicy znak z klawiatury
strcpy(&keyString[1], ""); // konwertujemy typy
Label1 -> Caption = keyString; // wyświetlamy klawisz
Edit1 -> Text = keyString;