Czy squid si

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Czy squid się nada?

Post autor: lis6502 »

Potrzebuję ustawić serwer w ten sposób, by po wpisaniu jego adresu do proxy na przykład w firefoxie, cały ruch przechodził przez niego. Szukając po goolgach nie googlach wszędzie trafiam na opisy jak skonfigurować squida do buforowania/ kontroli/ inwigilacji/ ograniczania, etc. Stąd moje pytanie czy ja w ogóle kombinuję we właściwą stronę?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

mozę chodzi CI o przezroczyste proxy ...
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Naprawdę nie mam pojęcia jak to się fachowo nazywa, ale prawdopodobnie to to. Dokładnie zależy mi na tym, by moja maszyna pełniła taką funkcję, stąd moje pytanie czy squid do tego będzie właściwy, bo tak jak pisałem wcześniej wszystkie opisy traktują o czymś zupełnie innym, albo ja ich nie rozumiem.
Swoją drogą, może squid to za wielki kombajn? Może ktoś poleci jakiś sprawdzony, lekki (linuksowo oczywiście :D ) sposób na osiągnięcie 'przezroczystego proxy'?

Jeśli to, co zamierzam zrobić jest nielegalne to też proszę o stosowną informację.
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Poczytaj

http://en.wikipedia.org/wiki/Proxy_server

i powiedz nam, co ty chcesz osiagnac.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Dokładnie to
Anonymizing proxy server

An anonymous proxy server (sometimes called a web proxy) generally attempts to anonymize web surfing. These can easily be overridden by site administrators, and thus rendered useless in some cases. There are different varieties of anonymizers. One of the more common variations is the open proxy. Because they are typically difficult to track, open proxies are especially useful to those seeking online anonymity, from political dissidents to computer criminals.
Chodzi o to, że na widelcu mam Chińczyka, wiadomo jak u nich jest z wolnością Internetu.
ODPOWIEDZ