Witam,
Korzystałem już z różnych dystrybucji Linuxa, i zawsze spod tego systemu miałem dostęp do dysków windowsowskich (ntfs). Niedawno przesiadłem się na Debiana (na wersje 64 bitową) dyski z windowsa są widoczne, jednak przy próbie otwarcia występuje błąd. Wie ktoś może dlaczego?
Dyski ntfs w Debianie
Kod: Zaznacz cały
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda12 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/sda10 /home ext3 defaults 0 2
/dev/sda9 /tmp ext3 defaults 0 2
/dev/sda11 /usr ext3 defaults 0 2
/dev/sda8 none swap sw 0 0
/dev/hda /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
Myślę, że za mało informacji podałeś.
Jaki kernel, system 32 czy64 bitowy, środowisko, trochę o dyskach i komputerze.
Nic nie wiadomo, czy masz wpisy dotyczące tych dysków w pliku fstab, czy masz utworzone foldery określone w pliku fstab, służące do zamontowania partycji, czy nadane właściwe uprawnienia do tych folderów, czy masz zainstalowany ntfs-3g, czy masz zainstalowany pakiet pmount. Na podstawie komunikatu doświadczeni Koledzy pewnie zapytają Cię o dodatkowe informacje.
Na pewno potrzebny bedzie wynik polecenia:
Na początek zerknij: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=777
Pozdrawiam
sj65
Jaki kernel, system 32 czy64 bitowy, środowisko, trochę o dyskach i komputerze.
Nic nie wiadomo, czy masz wpisy dotyczące tych dysków w pliku fstab, czy masz utworzone foldery określone w pliku fstab, służące do zamontowania partycji, czy nadane właściwe uprawnienia do tych folderów, czy masz zainstalowany ntfs-3g, czy masz zainstalowany pakiet pmount. Na podstawie komunikatu doświadczeni Koledzy pewnie zapytają Cię o dodatkowe informacje.
Na pewno potrzebny bedzie wynik polecenia:
su
fdisk -l
Pozdrawiam
sj65
Nie pomagacie panowie...
a potem
gdzie ścieżka to miejsce gdzie chcesz montować dysk. Jak chcesz go mieć na stałe to wpisz do fstab:
apt-get install ntfs-3g
ntfs-3g /dev/hdax /sciezka
/dev/hdax /sciezka ntfs-3g defaults 0 2
Nie chciałbym przepisywać poradników napisanych przez mądrych ludzi. Nie ułatwiasz pomocy której chcemy Ci udzielić.
Prosiłem wklej wynik polecenia fdisk -l i nie zrobiłeś tego. Jest to najważniejsza informacja dla mnie, bez niej nie potrafię Ci pomóc. Wynik tego polecenia wskazuje na to jakie masz partycje, a chodzi nam o Twoje partycje ntfs i jeszcze na jakim dysku. Poda nam także informację czy system widzi ten dysk jako sda sdb ... czy hda hdb itd. Od tego zależy jakie teksty musisz wpisać w fstab.
Pozdrawiam
sj65
Prosiłem wklej wynik polecenia fdisk -l i nie zrobiłeś tego. Jest to najważniejsza informacja dla mnie, bez niej nie potrafię Ci pomóc. Wynik tego polecenia wskazuje na to jakie masz partycje, a chodzi nam o Twoje partycje ntfs i jeszcze na jakim dysku. Poda nam także informację czy system widzi ten dysk jako sda sdb ... czy hda hdb itd. Od tego zależy jakie teksty musisz wpisać w fstab.
Pozdrawiam
sj65