Po wielu (niestety nieudanych) próbach zainstalowania sterowników do WiFi w notebooku, postanowiłem zainstalować Debiana nie w laptopie, a w komputerze stacjonarnym. Niestety tu też wystąpił problem.
Instalowałem Debiana 4.0r5 z płyty DVD (wykorzystując podczas instalacji serwer lustrzany oraz wybierając system podstawowy + środowisko graficzne). Instalacja przebiegła poprawnie ale wystąpił problem przy uruchomieniu z dysku zainstalowanego Debiana.
Po wyświetleniu różnych informacji które się zawsze pokazują podczas uruchamiania systemu, a w szczególności po wyświetleniu:
powinno pojawić się okno logowania do konta, podczas gdy pojawia się wyłącznie czarny ekran.Starting GNOME Display Manager: gdm.
Starting NFS common utilites: statd
Przekopywałem Google przez półtorej godziny i znalazłem informację, że to najprawdopodobniej przez moją kartę graficzną - Radeon 9550.
Reszta podzespołów (podaję na wszelki wypadek gdyby to miało mieć jakieś znaczenie):
płyta główna Asus K8VX-SE, procesor AMD Sempron 2500+, monitor LCD Samsung 710N (maksymalna rozdzielczość 1280x1024), dysk Seagate 40GB PATA, klawiatura 105, mysz przez USB.
Znalazłem wątek, w którym Kaka' radzi włączyć w GRUBie ,,single-user mode'' i wpisać:
Kod: Zaznacz cały
aptitude update && aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure xserver-xorg
(http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492).
Konfigurator wykrył prawidłowo moją kartę graficzną, monitor, mysz i klawiaturę. W większości okienek musiałem tylko potwierdzić. To co zmieniłem: ustawiłem tylko dwie możliwe rozdzielczości: 800x600 oraz 640x480 (a to dlatego, że niektóre Linuksy odpalane na moim komputerze mają problem z wyświetleniem się w rozdzielczości 1280x1024; np. Knoppix muszę uruchamiać z parametrem fb1024x768).
Jednak po ponownym uruchomieniu komputera i wybraniu w GRUBie pierwszego domyślnego trybu, nadal zamiast ekranu logowania do konta był czarny ekran.
Rozwiązanie:
Następnie próbowałem jeszcze inaczej skonfigurować Xorg: ustawić tryb 'vesa' zamiast 'ati' (na innej stronie znalazłem taką radę), z rozdzielczością maksymalną 1024x768 oraz głębią kolorów 16 bit (zamiast 24) i udało się!
Mam już Xy!
Przekopywanie Googli i forów dało efekt

Pozdrawiam.