Tego si

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
pxr

Tego się bałem na laptopie ...

Post autor: pxr »

Kolejny problem (już myślałem, że na Debianie go uniknełem)

Jestem posiadczem laptopa Toshiba Satellite A100
problem jest w USB, mianowicie - po włączeniu internetu (firefoxa, obojetnie) działa on pare minut po czym wszystie urządzenia peryferyjne podłączone do USB przestają działać ... myszka, klawiatura, dysk przenosny, drukarka itd ... myszka sie świeci ... po wylaczeniu i wlaczeniu juz sie nie swieci ... :(
działa tylo klawiatura i "myszka" z lapka. Sieci oczywiscie tez nie ma. Jezeli nie odpale internetu to wszystko jest OK.

Jak sięgam pamiecia to na starym Ubuntu chyba 5.10 wszystko chodziło cacy dopiero od kolejnych wersji zaczal pojawiac sie problem, po poszukiwaniach na frum.ubuntu.pl dowiedziałem się ze masa ludzi ma z tym problem a błedy sa związane z obsługa zarzadzania energia ...

Na wiekszosci laptopow wystarzy dopisac

Kod: Zaznacz cały

noapic
w menu.lst

ale, wlasnie jest jedno ale ... usb Dzaiała - SIEC nie działa !?!?

i badz tu czlowieku madry ...

ma ktos ten problem ??
moze go ktos rozwiazal ??

uciazliwe to jest !!
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

http://baheyeldi...html

tak że jak widać u niektórych niby działa ok a niektórym sie psuje

Poza tym zauważyłem że problem dotyczy nie tylko linuxa ale i problemy pojawiają się w windowsie tak że wnioskuję z tego problem raczej hardware'owy a nie software'owy.

http://forums.comp...threadID=21303

Tak jak tutaj napisano jest nowy bios który możesz spróbować zaktualizować (chociaż jak widać u co najmniej 1 osoby nie pomogło to) jednak te Toshiby (Satelitte A100-xxx) są różne więc kto wie, może u Ciebie akurat pomoże coś, co nie pomogło komuś innemu.

Na jakimś forum Mandrivy widziałem jeszcze że komuś po zwieszeniu wystarczyło wsadzić mysz do innego gniazda...

O ile miał byś możliwości możesz spróbować chociażby popracować z inną myszką niż tą której używasz obecnie...

Najlepszym jednak rozwiązaniem (tak mi się wydaje) byłoby poinformowanie o problemie producenta i egzekwowanie rozwiązania właśnie od niego
(no chyba że w Twoim przypadku podczas pracy na windowsie nic sie nie wiesza).

Pozdrawiam
pxr

Post autor: pxr »

BIOSa mam wgrany najnowszy, rzeczywiscie doszła tam jedna opcja do zarządzania energią ... ale nic nie pomogła. Na windowsie wszystko działa cacy, a ja właśnie mam mieć na laptopie linusa bo będzie mi potrzebny, winde mam na innych kompach, a nie wyobrażam sobie pracy (cały dzień) bez myszki i osobnej klawiatury ...

juz sam nie wiem co z tym zrobic, tak jak mowisz napisze do Toshiba Polska i zglosze problem, zobaczymy co z tym zrobią.

ja cos więcej będe wedzial to oczywiście napisze na forum.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ