- Jako partycja główna było zaznaczone /dev/sda2 więc zmieniłem na /dev/sda1 bo dev/sda2 to /home więc nie chcę utracić danych. Jako /home ustawiłem /dev/sda2. Było zaznaczone "Ustaw miejsca montowania innych partycji (nie będą automatycznie montowane) - czyli z tego co rozumiem tylko /dev/sda1 zostanie sformatowana?
- W karcie użytkownik wpisałem wszystko tak jak podczas instalacji Debiana, ale hasło jest za krótkie. Pytanie czy jak zmienię hasło na dłuższe to później będę miał dostęp do swojego konta z danymi?
- Już po zmianie hasła gdy daje na:
pojawia się:zapisz konfigurację i Dalej
Czyli trzeba odznaczyć w karcie partycjonowanie punk montowanie /home w /dev/sda2 i zamontować po zakończonej instalacji. Czyli po instalacji zmienić wpis w fstab i wszystko powinno działać?
fdisk -l:etc/fstabKod: Zaznacz cały
/dev/sda1 1 729 5855661 83 Linux /dev/sda2 730 6078 42965842+ 83 Linux /dev/sda3 * 6079 7178 8835750 7 HPFS/NTFS /dev/sda4 7179 9728 20482875 f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 7179 9728 20482843+ 7 HPFS/NTFS
Kod: Zaznacz cały
# <filesystem> <mount point> <fstype> <mount options> <dump> <pass> /dev/sda1 /media/disk1part1 ext3 noauto,users,rw,exec,noatime 0 0 /dev/sda2 /media/disk1part2 ext3 noauto,users,rw,exec,noatime 0 0 /dev/sda3 /media/disk1part3 ntfs noauto,users,ro,dmask=0022,fmask=0133,nls=utf8 0 0 /dev/sda5 /media/disk1part5 ntfs noauto,users,ro,dmask=0022,fmask=0133,nls=utf8 0 0 /dev/cdrom /media/cdrom udf,iso9660 noauto,ro,users 0 0 /dev/fd0 /media/fd0 auto noauto,rw,users 0 0
Sidux - instalacja i wybór partycji
-
Sidux - instalacja i wybór partycji
Chcę wypróbować Siduksa ale napotkałem na pewne problemy podczas zaczynania instalacji.
Nie zakładałbym się. Nie wybieraj punktu montowania /home. Skoro masz już tę patrycję, edytujesz sobie po instalacji /etc/fstab dodając linię:alan666888 pisze:Jako /home ustawiłem /dev/sda2. Było zaznaczone "Ustaw miejsca montowania innych patrycji (nie będą automatycznie montowane) - czyli z tego co rozumiem tylko /dev/sda1 zostanie sformatowana?
Kod: Zaznacz cały
/dev/sda2 /home ext3 defaults 0 0
Zaraz, zaraz. Masz zainstalowanego Debiana na dysku sda i na to chcesz zainstalować Siduxa? Dobrze rozumiem? Jeśli tak, to mam nadzieję, że fakt usunięcia Debiana wkalkulowałeś w koszta?alan666888 pisze:2. W karcie użytkownik wpisałem wszystko tak jak podczas instalacji Debiana, ale hasło jest za krótkie. Pytanie czy jak zmienię hasło na dłuższe to później będę miał dostęp do swojego konta z danymi?
Co do hasła, to nie ma znaczenia. Hasłem zabezpieczasz dostęp do konta, a nie do danych (no może pośrednio tak). Natomiast ważniejsze od hasła jest, by zgadzały się UIDy.
Próbujesz utworzyć użytkownika warez, ale on ma już tam swój katalog domowy. Stąd błąd.alan666888 pisze:3. Już po zmianie hasła gdy daje na:pojawia sięzapisz konfigurację i Dalej
Generalnie tak będzie najprościej. Zwróć uwagę tylko, coby UID był taki sam jak na Debianie. Prawie na pewno 1000, chyba, że jeszcze dodawałeś innych użytkowników.alan666888 pisze:Czyli trzeba odznaczyć w karcie partycjonowanie punk montowanie /home w /dev/sda2 i zamontować po zakończonej instalacji. Czyli po instlacji zmienić wpis w fstab i wszystko powinno działać?