Network Manager 0.7.0 jest tylko w repozytorium experimental http://packages.debian.org/experimental/network-manager
Próbowałem zainstalować program wg instrukcji z forum (link) i program się zaktualizował, ale chyba coś poszło nie tak.
Połączenie komórkowe zaczęło działać, ale z kolei znikła sieć przewodowa (pojawił się napis "Sieć przewodowa: urządzenie nieobsługiwane" - przed aktualizacją było dobrze).
Czy mógłby ktoś napisać krok po kroku co zrobić żeby poprawnie zaktualizować Network Manager z wersji 0.6.6.3 do 0.7.0 na Lenny 64?
[Dodano: 2009-02-01, 21:41]
Dołączam zrzut. W prawym górnym rogu widać niedostępną sieć przewodową i bezprzewodową - nie mam pojęcia dlaczego (działa tylko sieć komórkowa). Myślę, że źle zainstalowałem NM 0.7.0 i stąd ten błąd. Proszę o pomoc w jaki sposób zainstalować NM z repozytorium experimental
Zrzut ekranu
[Dodano: 2009-02-02, 00:54]
Zrezygnowałem z NM 0.7.0, bo nauczyłem się łączyć modem z internetem innym sposobem. W końcu mam wifi i gprs w Debianie. Eh, kolejny dzień do tyłu ale za to nauczyłem się nowych rzeczy. Temat można zamknąć.
[+] Instalacja Network Managera 0.7.0
Kod: Zaznacz cały
echo "" >> /etc/apt/sources.list
echo "deb [url]http://sidux.com/debian/[/url] sid main contrib non-free firmware fix.main fix.contrib fix.non-free" >> /etc/apt/sources.list
gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv-keys 3916C431F80994F6;gpg --armor --export 3916C431F80994F6 | apt-key add -
apt-get update
apt-get install wireless-tools
apt-get install wpasupplicant
apt-get install ceni
ceni
Mam ten sam problem, bo teraz wersja 0.7 weszła do Sida. Interfejs eth0 działa, bo wpisaniu "dhclient eth0" otrzymuję adres IP i mam połączenie z Internetem, jednak nm-applet pokazuje mi "urządzenie nieobsługiwane" (device not managed). Co dziwne, wykrywa wlan0 i bezproblemowo łączy się z szyfrowanym WiFI.
Mój plik /etc/network/interfaces:
Mój plik /etc/network/interfaces:
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
Z tego co mi się wydaje ta aby interfejs był obsługiwany przez NM to należy usunąć jego wpis z interfaces, możesz postawić znak komentarza przed eth0:
#allow-hotplug eth0