x64 widzi tylko 3GB RAMu zamiast 4GB
x64 widzi tylko 3GB RAMu zamiast 4GB
Witam.
Nie wiem dlaczego platforma x64 bitowa widzi tylko 3GB zamiast 4GB. Nie abym narzekał ale jak czasami mam kilka większych projektów w gimpie to 3GB nie wystarcza.
Co trzeba zrobić aby system widział więcej RAMu?
Nie wiem dlaczego platforma x64 bitowa widzi tylko 3GB zamiast 4GB. Nie abym narzekał ale jak czasami mam kilka większych projektów w gimpie to 3GB nie wystarcza.
Co trzeba zrobić aby system widział więcej RAMu?
Co pokazuje konsola przy
Kod: Zaznacz cały
uname -a
Linux debian 2.6.26-1-amd64 #1 SMP Sat Jan 10 17:57:00 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux
Znalazłem coś takiego ale nie działa
apt-get install linux-headers-server linux-image-server
U mnie w każdej desktopowej dystrybucji Debiana amd64 (od wersji 4.0 Etch) - na domyślnym jądrze widziałam zawsze całą pamięć (8GB).
PAE - jest do wersji 32bit - czyli wersja Debiana i386. W tej wersji trzeba zainstalować jądra z repozytorium z przyrostkiem bigmem (lub przekompilować jądro z zaznaczeniem ,,High Memory Support'').
Może to nie jądro ale twoja płyta nie widzi pamięci?
PAE - jest do wersji 32bit - czyli wersja Debiana i386. W tej wersji trzeba zainstalować jądra z repozytorium z przyrostkiem bigmem (lub przekompilować jądro z zaznaczeniem ,,High Memory Support'').
Może to nie jądro ale twoja płyta nie widzi pamięci?
Co pokazuje Konsola przy
A Windows pokazuje caly RAM?
cat /proc/meminfo | grep Mem
MemTotal: 3280236 kB
MemFree: 2411192 kB

Tylko jak wsadzam dwie naraz to są 3GB.
2GB+2GB=3GB?
Nie znam się za bardzo na sprzęcie mam płytę główną: http://global.msi.com.tw/index.php?func ... at2_no=170