Obej

Pomoc dotycząca instalacji systemu
victim

Post autor: victim »

więc tak postanowiłem jednak zainstalować system bez środowiska graficznego i samemu skonfigurować xorg i tak zrobiłem ale nie pytało mnie o karte graficzną czy ram, czy wybór modułów, potem zainstalowałem kde z polecenia

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kde kde-i18n-pl
kdm automatycznie się zainstalowało i myślałem że już nie zainstalują się programy z kde a się zainstalowały i teraz chyba będę musiał sobie je jakoś powyrzucać.. Teraz pytanie czy da się jakoś tak zainstalować kde aby nie było tych programów?
Awatar użytkownika
SpeedVin
Beginner

Post autor: SpeedVin »

Spróbuj tak:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kde-core kde-i18n-pl
Kde-i18-pl zainstalowane masz więc bez niego chyba że usunąłeś ten pakiet.
Kde-core to wersja odchudzona tak jak gnome-core :-)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

victim pisze:Teraz pytanie czy da się jakoś tak zainstalować kde aby nie było tych programów?
Paczka kde - to metapaczka, która instaluje praktycznie całe środowisko wraz z programami, które deweloperzy Debiana (zresztą nie tylko) uważają, że się na to środowisko składają. Oprócz metody z kde-core istnieje też inna, a mianowicie na czystym systemie, jeszcze bez środowiska graficznego (mamy ewentualnie Xy), instalacja jakiegokolwiek pakietu, który wchodzi w skład kde, np. kwrite. Powinien on pociągnąć za sobą zależności, które możesz zobaczyć np. w packages.debian.org. W ten sposób, czyli instalując poszczególne programy będziesz miał w systemie tylko te (lub prawie tylko), które potrzebujesz oraz samo środowisko (core). Potem, czy wcześniej należy jeszcze to - jeśli się chce - spolonizować. Unikająć jak ognia należy jednak wszelkich paczek typu kdegraphics, kdegame, kdeedu itp, bo ciągnie cały zespół programów i wiąże je ze sobą - przynajmniej w Debianie - w praktycznie nierozerwalny węzeł.
victim

Post autor: victim »

Dobrze, zacząłem bawić się aptitude. Te powiązania programów są naprawdę niezłe. Odinstalowałem program do faksów i z 6 programów poszło. Mam nadzieję, że sobie dam radę z tymi programami.

[ Dodano: 2009-02-24, 23:43 ]
winnetou pisze:g to trzeba doinstalować mesę, drivery
no właśnie gdzieś na forum widziałem opis instalacji mesy i driver'ów a teraz znaleść nie moge :P przeszukałem całe How to podfora z sterowników, deskopem i nic..
ODPOWIEDZ