- • Windows
• Debian
• openSUSE
Instalacja Windows, Debiana i openSUSE - grub
Instalacja Windows, Debiana i openSUSE - grub
Na HDD 100 GB laptopa chcę postawić:
Pytanie - po co Ci dwa linuksy? Sądzę, że jeden (tj. Debian) wystarczy. Wtedy wystarczy najpierw zainstalować Windowsa a potem linuksa, by Grub się prawidłowo nadpisał.
Najpierw instalujesz Windowsa, potem linuksy - grub zapisze się prawidłowo.Tom:-) pisze:Bo tak potrzebuję. Czekam nadal na odpowiedź
Zainstaluj najpierw MS. Później któregoś z Linuksów. I teraz możesz zrobić to na dwa sposoby:Tom:-) pisze:Jak mam zrobić z GRUB
1. Instalujesz pierwszego Linuksa bez Gruba. Następnie instalujesz drugiego Linuksa z Grubem i on Ci już pozostałe systemy wykryje.
2. Robisz dokładnie odwrotnie, tzn. Gruba instalujesz tylko przy pierwszym systemie, a później edytujesz menu.lst.
Ja stosuję sposób nr 2, ale w zasadzie to bez znaczenia, z jednym wyjątkiem - warto instalować gruba z poziomu tego systemu, którego używamy częściej. Dzięki temu, po aktualizacji jądra na takim systemie, nie będziesz musiał edytować ręcznie menu.lst.
W Debianie jest ono aktualizowane tak jak wszystkie inne pakiety, przy standardowej aktualizacji. Zresztą jeśli nie będziesz zbyt dużo zmieniał w menu.lst, to i ten wyjątek też ma małe znaczenie. Tak czy inaczej gruba zawsze można przeinstalować, więc w sumie to bez znaczenia jaki sposób wybierzesz.Masz może URL na to jak aktualizować jajko
HiFi, tak ja wiem że przy paru dyskach fizycznych można tak mieć (w końcu nie na darmo wydałem pieniądze na grube książki) ale mnie chodzi w obrębie jednego dysku. Ja właśnie chcę sobie poeksperymentować. openSUSE znam i na nim pracuje ale Debiana to tylko mam na serwerze, a chciałem sobie zainstalować na laptopie.