[+] Nak

Ogólne pytania dotyczące systemu
bryn1u

[+] Nakładanie łat na jądro grsecurity i pytania pokrewne

Post autor: bryn1u »

Witam wszystkich po dłuższej przerwie, mam problem.

Nie mogę sobie poradzić z nakładaniem łatek na kernel, pomoże ktoś? Na wstępie powiem że nie rozumiem tutaj paru rzeczy. Mam jajko 2.6.27.6 i na stronie grsec wyszedł grsec dla jądra 2.6.27.10 i teraz chcę nałożyć łatę, pierwotne jajko do wersji *.27.10. Czy muszę nakładać łaty po kolei? Czy mogę od razu przeskoczyć z 6 na 10? Próbowałem przeskoczyć i nie rozumiem dlaczego mi wyskakuje cały czas taki tekst:
OpenBSD:/usr/src/linux# bzip2 -dc patch-2.6.27.10.bz2 | patch -p1
patching file Documentation/cciss.txt
Reversed (or previously applied) patch detected! Assume -R? [n]
Apply anyway? [n]
Skipping patch.
1 out of 1 hunk ignored -- saving rejects to file Documentation/cciss.txt.rej
patching file Documentation/filesystems/proc.txt
patching file Documentation/i2c/busses/i2c-sis96x
Reversed (or previously applied) patch detected! Assume -R? [n]
Apply anyway? [n]
I tak chyba ze 100 linijek jak nie lepiej? O co w tym chodzi? Następnie czy nakładanie łatek w ten sposób jest poprawne:

Kod: Zaznacz cały

bzip2 grsecurity-2.1.12-2.6.27.10-200812271347.patch.gz | patch -p1
Czy mogę nakładać łątki na jajko do innej wersji grsecurity niż jest "napisana"?
Jeżeli mam jajko 2.6.27.6, a grsec wymaga 2.6.27.10, czy mogę naraz użyć patch-2.6.27.10 i grsec czy po kolei?
Czy muszę nakładać łaty po kolei to jest wersje 5, 6, 7, 8 itd. czy mogę przeskoczyć z np. 5 do wersji 10?

Proszę o pomoc, od rana siedzę przeglądając wyniki Google, znalazłem chyba ze 100 opisów ale we wszystkich jest to samo, różnią się może metodami nakładania łat, nie mogę znaleźć odpowiedzi na swoje pytania. A nie ma sensu abym sprawdzał wszystko bo musiałbym kompilować jajko non stop, to jest troszkę bez sensu.

Proszę o wyjaśnienie.

Ps. Mój system to Debian 4.0.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

Odpowiedzi na Twojej pytanie nie znam ale...
Ja bym ściągnął jajko które jest Ci potrzebne i skompilował je sobie i miałbym to w nosie jakieś łątki. Generalnie wygląda to tak że kompilacja jądra nie jest trudna (trudne jest skompilowanie ale nauka nie idzie w las i może warto chwilę posiedzieć i skonfigurować sobie jądro pod swój komputer i swoje wymagania).
Co do łatek to zazwyczaj są one do czegoś i robią coś więc myślę że należałoby po kolei, bo jeden poprawi to inny tamto i tak dalej. I generalnie moje zdanie na temat łatek jest takie: kiedyś jeździłem na rowerze i często łatałem dętki ale po jakimś czasie wracał problem (zazwyczaj ten sam czyli brak powierza w kole) jak kupiłem nową dętkę było dobrze.
bryn1u

Post autor: bryn1u »

No tak, ale są coraz lepsze dętki i są wzmocnione (łatki) oraz coraz lepsze łatki (patche), prawda?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

wersje grsecurity ściąg najlepiej dla tej samej wersji jajka. Grsecurity ściagnij ze strony grsecurity.org kernela z kernel.org. Rozpakuj kernela, następnie grsecurity, nałuż patcha grsecurity na kernela. Do kompilacji wykorzystaj istniejący konfig z katalogu /boot. Dadatkowo pozaznaczaj interesujące Cie opcje grsecurity i paxa w kenrnelu.
ODPOWIEDZ