Jak wymusi

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Jak wymusić logowanie na konto użytkownika a nie roota?

Post autor: xmaster »

Witam.
Mam serwer na Debianie Etch. Łączę się z nim przez SSH.
Ze względów bezpieczeństwa chcę aby logowanie na konto roota było możliwe dopiero po zalogowaniu się na konto użytkownika.
Czyli najpierw loguję się na swoje konto, a potem na roota.
Po co mi to?
  1. Zwiększa bezpieczeństwo bo najpierw trzeba się włamać na konto z inną nazwą niż root.
Rad
Member

Post autor: Rad »

Przejrzyj konfig ssh, będziesz miał tam coś takiego jak PermitRootLogin, ustaw na no.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale wydaje mi się to bezcelowe. Dlaczego? Wyobraź sobie, że ktoś Ci skompromitował konto zwykłego użytkownika, powiedzmy zmienił hasło. Jak teraz wejdziesz na konto roota i odkręcisz to? Wydaje mi się, że w opcjach ssh można wyłączyć zdalne logowanie na konto roota ale też nie o to nam chodzi.

Osobiście wolałbym zastawić pułapkę, jak to się mówi; wyraz twarzy ,,hakiera'' gdy zorientuje się co się dzieje - bezcenne. Edytujesz /etc/passwd (zrób kopię zapasową) i jako powłokę ustaw jakiś wesoły program, albo chroot, albo rozłączenie delikwenta, tutaj pole do popisu dla Twojej wyobraźni. W każdym razie zmieniasz UID i GID na jakiś wyższy od 0.
Zakładasz za to nowego użytkownika, i tutaj bardzo ważna jest nic nie mówiąca nazwa, na przykład ,,owieczka'', ,,l2X9iuN4'' i w /etc/passwd ustaiwad jego UID i GID na... 0. Efekt? Konto roota można spokojnie przejąć.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Możesz jeszcze nadać uprawnienia logowania do serwera ssh tylko dla wybranych użytkowników, grup lub powiązania użytkownika z miejsca z jakiego się loguje w konfigu ssh.
ODPOWIEDZ