- Czym się różni tryb pracy Router od Gateway w w/w modemie?
- Czy to normalne że modem się co jakiś czas wiesza jeśli się ściąga przez torrenta? Jak tego uniknąć?
- Jak mam skonfigurować modem żeby to komputer do niego podpięty miał adres IP dynamicznie przydzielany przez ISP, a nie sam modem jak w moim przypadku? Wyłączenie NAT nie pomogło, próbowałem już chyba wszystkiego.
konfiguracja modemu Linksys AM-200
konfiguracja modemu Linksys AM-200
Witam. Mam 3 pytania:
-
Re: konfiguracja modemu Linksys AM-200
Masz modem czy ruter ADSL, który ma oczywiście wbudowany modem?
Trudne pytanie czym się różni ,,Router'' od ,,Gateway''. W bardzo zamierzchłych czasach to właśnie rutery były nazywane Gatewayami, a nazwa ruter w ogóle nie istniała i jak by nie patrzeć to słusznie bo ruter jest bramką dla danej sieci.
Trudne pytanie czym się różni ,,Router'' od ,,Gateway''. W bardzo zamierzchłych czasach to właśnie rutery były nazywane Gatewayami, a nazwa ruter w ogóle nie istniała i jak by nie patrzeć to słusznie bo ruter jest bramką dla danej sieci.
Mam ruter z modemem. Dla mnie te dwie opcje tez są identyczne. Myślałem, że zrozumienie tej różnicy pomoże mi rozwiązać trzeciego problemu ale na razie nici. Teoretycznie potrzebuje sam modem bez rutera ale nie doszedłem jeszcze do tego jak wyłączyć tą funkcje. Myślę, że się da bo ten ruter ma tylko jedno wyjście ethernet tak jak zwykły modem.
[ Dodano: 2009-02-26, 12:49 ]
@lis6502
Widzę że dawno nie miałeś przed sobą instrukcji XXI wieku. Dzisiejsze instrukcje powiedzą Ci jedynie jak należy włożyć wtyczkę żeby nie uszkodzić siebie ani sprzętu i co najwyżej jak szybko skonfigurować najprostsze opcje:
Instrukcja Modemu Linksys AM200
Na CD dołączonym do produktu jest to samo w ośmiu językach jeżeli to kogoś interesuje.
Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pojęcie lub pomysł proszę pisać.
[ Dodano: 2009-02-26, 12:49 ]
@lis6502
Widzę że dawno nie miałeś przed sobą instrukcji XXI wieku. Dzisiejsze instrukcje powiedzą Ci jedynie jak należy włożyć wtyczkę żeby nie uszkodzić siebie ani sprzętu i co najwyżej jak szybko skonfigurować najprostsze opcje:
Instrukcja Modemu Linksys AM200
Na CD dołączonym do produktu jest to samo w ośmiu językach jeżeli to kogoś interesuje.
Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pojęcie lub pomysł proszę pisać.