Nie mogę tej konfiguracji ruszyć na xinetd. Uruchomione jako zwykły demon śmiga. Klient przy łączeniu się z serwerem uruchomionym przez xinetd otrzymuje komunikat:
Attempting to establish TCP connection with 86.63.127.88:1194
czyli ma problem z zestawieniem połączenia, co potwierdza kolejnymi komunikatami. Problem jest z xinetd, więc zamieszczam jego plik konfiguracyjny dla tej usługi:
service openvpn
{
type = UNLISTED
socket_type = stream
protocol = tcp
port = 1194
user = root
wait = no
server = /usr/sbin/openvpn
server_args = --inetd nowait --config /etc/openvpn/polaczenie1.conf
disable = no
}
dev tun
proto tcp-server
ifconfig 192.168.1.1 192.168.1.2
secret /etc/openvpn/polaczenie1.key
daemon
verb 4
log-append = /var/log/openvpn.log
keepalive 10 900
inactive 3600
comp-lzo
Raffaello22, miał rację, że ten plik jest problemem. Po usunięciu jednak linijki 6 xinetd wyrzuca błąd:
Feb 19 08:47:07 Router xinetd[2762]: bind failed (Address already in use (errno = 98)). service = openvpn
Feb 19 08:47:07 Router xinetd[2762]: Service openvpn failed to start and is deactivated.
Nie koniecznie po TCP na tym porcie też może chodzić bo niby czemu nie?
Faktycznie, nie praktykowałem, jednak rodzi się pytanie:
po co to robić kiedy idea działania ovpn jest taka, żeby to był 'lekki' sposób komunikacji czyli SSL zapakowany w UDP... jak chcesz puszczać SSL po TCP to już lepiej używać IPSEC imho (chyba, że nie ma możliwości technicznych :-| ).
Proszę o sprostowanie jeśli nie mam racji...
Czepiacie się szczególiku. Nie zależy mi tu na wydajności, ale na prostocie rozwiązania. VPN nie będzie zbytnio używany. W tym temacie chodzi raczej o demona XINET. Nie mogę go zmusić do pracy z openvpn. Sposób doradzony przez Rafaello nie zadziałał.