Najnowsza wersja Kadu - Debian Lenny

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
etyre

Najnowsza wersja Kadu - Debian Lenny

Post autor: etyre »

Cześć.
Jakimś cudem mam najbardziej aktualnego Debiana Lenny, zacząłem więc instalować potrzebne mi pakiety. Zainstalowałem Kadu, ale (od zawsze) denerwuje mnie jego wygląd. Przeczytałem, żeby Kadu korzystało z domyślnego stylu GTK, musi korzystać z QT4, a korzysta dopiero od wersji bodaj 0.6.5. Wersji tej w repozytorium Lennego niestety nie ma, a nie wiem, czy opłaca się instalować ze źródeł do Sida.

Nie jest to jakiś palący problem, ale jestem w pewnym stopniu pedantem i muszę mieć w systemie poukładane tak, jak chcę, a właśnie Kadu mi nie pasuje. Ktoś ma jakąś radę? Jak zainstalować najnowsze (tj. przynajmniej 0.6.5) Kadu w Lennym. Ew. kiedy mogę spodziewać się tej najnowszej wersji w repozytorium?

Na razie radzę sobie Polymerem pod QT3, nie jest najgorzej :)

Dzięki za pomoc.
maly
Beginner

Post autor: maly »

Kod: Zaznacz cały

apt-get install qt3-qtconfig 
Zmień czcionki w konfiguracji Kadu oraz przez qt3-config. U mnie jakoś przyzwoicie wygląda.

Edit:
Na razie radzę sobie Polymerem pod QT3, nie jest najgorzej :)
Nie przeczytałem dokładnie :-)
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Kadu 6.5 jest chwilowo w experimental, za pare dni trafi do Sida. W Lennym nigdy nie będzie chyba, że wrzucą do backportów.

Instaluj ręcznie lub dorzuć, na chwilę, sobie repo experimental i

Kod: Zaznacz cały

apt-get -t experimental install kadu
Oczywiście uważając, na to co napisze apt.
JarekMk
Beginner

Post autor: JarekMk »

Kadu 6.5 jest chwilowo w experimental, za pare dni trafi do Sida.
Taką odpowiedź dostałem ponad tydzień temu od prezu - więc nie liczył bm na to...
Raczej nie parę dni a jeszcze 'trochę' :)
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Raczej jednak za pare dni, razem z KDE4 ;)
giaur
Member

Post autor: giaur »

Już dawno jest w Sidzie, ale muszę powiedzieć że nie warto instalować bo po przeportowaniu na QT4 jest tyle bugów że głowa mała. To co już zauważyłem:
- opcja "Odblokuj paski narzędzi" powoduje natychmiastowe wywalenie się programu - co za tym idzie, nie da się dostosować pasków narzędzi. Gdybym był złośliwy, to bym zacytował tekst ze strony domowej kadu, gdzie piszą o zwiększonych możliwościach manipulacji paskami narzędzi, które daje QT4, no cóż - ja tego nie doświadczyłem jak na razie.
  • - historia działa niemiłosiernie powoli (zwis na ~10 sekund) - co prawda u mnie jest dość długa, ale w poprzedniej wersji kadu działało i tak szybko,
    - problemy z dokowaniem pod Gnome,
    - klawisz Insert to miał być skrót do edycji kontaktu (i był), teraz - nie działa.
Jest jeszcze i kilka innych, drobniejszych błędów, nie będę o tym pisać, za to powiem że dziwię się, ze wypuszczają coś takiego jako wersję stabilną, to nadaje się co najwyżej na rc.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Masz rację giaur, już jest w Sidzie, musiałem przespać ;) Też u siebie zauważyłem, sporo błędów, dlatego porzuciłem Kadu dla Kopete, bo od razu mam Jabbera i gg.
roobal

Post autor: roobal »

Najnowsze Kadu dla Debiana było przez kilka dni dostępne na stronie kadu.net w postaci paczek .deb, które bez problemu instalowałem na Lennym ale widze, że już je usunięto.

Pozdrawiam!
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

W kde4 wersja 6.5 z sida smiga jak należy :)
etyre

Post autor: etyre »

Ale dodanie repozytorium Sida i ściągnięcie z nich kadu nie jest chyba najlepszym pomysłem na Lennym? Nie chciałbym zepsuć systemu :P
ODPOWIEDZ