Witam.
Nagoglowałem się już tyle, że brak mi sił, dlatego proszę o pomoc.
Chodzi o to, że komputer podłączony przez wi-fi do routera (D-Link DI-524), który z kolei podłączony jest do sieci osiedlowej, nie widzi folderów udostępnionych przez innych użytkowników tejże sieci ani vice-versa. Możliwe jest to jedynie, gdy jestem podłączony bezpośrednio kablem do gniazda z pominięciem routera. Przeczytałem, że należy przekierować porty na routerze. Tak więc w zakładce Advanced -> Virtual Server dokonałem przekierowania jak w załączniku, a także w Advanced ->DZM ustawiłem Enabled i dopisałem końcówkę adresu ip komputera, z którego chcę udostępniać pliki. Grupa robocza standardowo ustawiona na MSHME jak większość użytkowników w sieci. Poza tym włączone konto Gość. Podobno powinno to wystarczyć, a mimo to nie działa.
Ps. Wszystko jest robione na Windowsie, a ja pomagam tylko kumplowi z tym, mimo to piszę na tym forum bo problem raczej nie zależy od systemu operacyjnego, a wiem że jest tu sporo mądrych ludzi znających się na rzeczy.
Jak udost
-
Re: Jak udostępnić pliki na zewnątrz z komputera za ruterem
Czy na ruterze włączony jest PAT (NAT)?
Napisz jeszcze jak możesz jaki masz schemat adresowania sieci.
Trzecia spraw nie wiem czy będzie się można dostać przez wyszukiwanie dostępnych komputerów w sieci (czy standardowo nie szuka tylko w swojej sieci) czy tylko przez adresy IP.
Przekierowanie portów jest Ci potrzebne tylko w przypadku kiedy ktoś z użytkowników sieci osiedlowej wpisze Twój adres (adres rutera) i wtedy dostanie się do twoich udostępnionych plików. Kiedy Ty inicjujesz połączenie inaczej mówiąc kiedy ty wpisujesz adres kogoś z sieci osiedlowej nie potrzebujesz przekierowania portów. Wystarczy sam PAT (NAT).
Pozdrawiam.
Napisz jeszcze jak możesz jaki masz schemat adresowania sieci.
Trzecia spraw nie wiem czy będzie się można dostać przez wyszukiwanie dostępnych komputerów w sieci (czy standardowo nie szuka tylko w swojej sieci) czy tylko przez adresy IP.
Przekierowanie portów jest Ci potrzebne tylko w przypadku kiedy ktoś z użytkowników sieci osiedlowej wpisze Twój adres (adres rutera) i wtedy dostanie się do twoich udostępnionych plików. Kiedy Ty inicjujesz połączenie inaczej mówiąc kiedy ty wpisujesz adres kogoś z sieci osiedlowej nie potrzebujesz przekierowania portów. Wystarczy sam PAT (NAT).
Pozdrawiam.
Nie wiem gdzie to znaleźć, ale z opisu produktu znalezionego w internecie wynika, że D-Link DI-524 posiada wbudowany mechanizm translacji adresów NAT (maskarada)Czy na ruterze włączony jest PAT (NAT)?
IP na routerze: 192.168.0.1Raffaello22 pisze:Napisz jeszcze jak możesz jaki masz schemat adresowania sieci.
maska: 255.255.255.0
IP dla podpiętych komputerów od 192.168.0.100 do 192.168.0.199
komputer z którego chcę udostępnić pliki posiada ip: 192.168.0.136
-
¯eby to spawdzić najprościej spinguj jakąs stronę internetowa np.ziecio pisze: Nie wiem gdzie to znaleźć, ale z opisu produktu znalezionego w internecie wynika, że D-Link DI-524 posiada wbudowany mechanizm translacji adresów NAT (maskarada)
ping wp.pl
Następnie sprawdz czy ping dochodzi do jakiegoś komputera z sieci osiedlowej. Upewnij się czy komputer który pingujesz czy też do którego chcesz się dostać przez smb ma wyłączoną zaporę
To interfejs od strony lanu, a jak wygląda adresacja od strony sieci osiedlowej?
Pozdrawiam
-
¯eby była jasność, rozumiem że użytkownicy sieci osiedlowej znajdują się w sieci 10.0.0.0/8 i pingujesz adres jakiś z tej sieci. Wygląda mi to na zaporę na komputerze użytkownika sieci osiedlowej.ziecio pisze:Strony internetowe pinguje normalnie, natomiast użytkowników sieci już nie.
ip 10.39.1.135
maska 255.0.0.0
gateway 10.1.0.1
Wykonaj jeszcze:
Kod: Zaznacz cały
tracert Adres_IP_uzytkownika_z_sieci_osiedlowej
Możesz jeszcze sprawdzić czy z samego routera dochodzą pingi do jakiegoś użytkownika ( Jeżeli router ma taką opcję pingowania).
Spróbuj też na razie wyłączyć te przekierowania bo bez nich również powinieneś się dostać do komputerów w twojej sieci osiedlowej (być może one tutaj coś przeszkadzają).