Kdevelop - stworzenie projektu qmake

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
grzegorz314

Kdevelop - stworzenie projektu qmake

Post autor: grzegorz314 »

Witam, chciałem nauczyć się pisać aplikacje okienkowe, więc znalazłem przystępnie wyglądający tutorial do Qt, napotkałem jednak na pewną trudność. Autor tutoriala po otwarciu Kdevelop wybiera z menu 'Project' 'New Project', dalej bierze projekt C++, a później 'Qmake project', a tu pojawia mu się kilka szablonów projektów: 'Basic Qt4 Application', 'Empty Qmake Template', 'Qt3 Application', 'Qt3 Hello world program', 'Qt4 Application' (to co opisałem można z resztą zobaczyć tu: http://www.dazzle.plus.com/linux/Qt4/part01.htm . Autor bierze 'Basic Qt4 Application' i tutorial się zaczyna na dobre.

Jednak ten krok okazał się dla mnie zbyt trudny. Ja po wybraniu 'C++/Qmake project' mam tylko takie możliwości: 'Application', 'Hello World Program'.

Mam Debiana Etch, KDE 3.5.5, zainstalowane ze źródeł qt-x11-opensource-src-4.4.3, kdevelop z repozytoriów w wersji 3.3.5. Sam autor pisze coś takiego: "The development environment I used for preparing this tutorial was OpenSUSE 10.2 that provided KDE 3.5, KDevelop 3.3 and Qt 4.2. However I updated the system to KDevelop 3.5 and Qt 4.4 so you should find it works with most modern distributions.", więc problem nie powinien leżeć w wersjach.

Pisałem już w Kdevelop, ale tylko drobne aplikacje konsolowe, więc nie wiem, gdzie może być jakaś magiczna opcja, która sprawi, że również mi pojawi się do wyboru 'Basic Qt4 Application'.
Będę wdzięczny za pomoc.
mikolajs

Post autor: mikolajs »

Najlepiej zainstalować kdevelop w wersji 3.5.3 i wtedy będzie dostęp do innych projektów.
ODPOWIEDZ